Američané přeplácejí ruské raketové motory, zisk jde Putinovým lidem

Raketový motor RD-180 při jednom z testů NASA

Raketový motor RD-180 při jednom z testů NASA Zdroj: Bricktop, wikimedia

Úřady Spojených států vyšetřují ruskoamerickou firmu Amross. Vydělává si tím, že tvoří prostředníka mezi ruským výrobcem raketových motorů Energomaš a jejich kupcem, Pentagonem. Cena? Patnáct procent z kontraktu, celkem desítky milionů dolarů, jež končí v kapsách lidí blízkých ruskému prezidentovi.

Firma Amross čítá pouhých pět lidí a jedinou kancelář má v nenápadném domě na floridském pobřeží, jejž sdílí spolu se zubaři a lékárníky. Je společným podnikem americké firmy United Technologies Corporation a ruského Energomaše, výrobce raketových motorů typu RD-180. Jedinou náplní práce Amrossu je kupovat od Energomaše motory a obratem je přeprodávat americkému ministerstvu obrany.

Americké válečné letectvo pak nechává motory montovat do raket Atlas od firmy United Launch Alliance, což je společný podnik leteckých výrobců Lockheed Martin a Boeing. Rakety Atlas jsou páteří satelitního programu U.S. Air Force, na nějž hodlá Pentagon do roku 2030 vynaložit 70 miliard dolarů.

Nezákonná provize?

Za prostřednictví mezi Energomašem a Pentagonem si firma bere nebývale tučnou provizi, napsala agentura Reuters na základě vlastního pátrání. Podle informací poskytnutých agenturou požádal letos v létě americký senátor John McCain ministerstvo obrany o vysvětlení důvodů, které vedou federální úřad k přeplácení motorů o desítky milionů dolarů. Výsledkem byl ministerský audit, jehož závěry ukazují, že peníze končí u lidí z okruhu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podle dokumentů, jež agentura dostala k dispozici, uzavřela firma Amross s Pentagonem smlouvu o dodávce 29 raketových motorů RD-180 během let 2014-2017 v celkové hodnotě 680 milionů dolarů. Třiadevadesát milionů z této částky má připadnout Amrossu. Energomaš prodá jeden motor Amrossu průměrně za 20,2 milionu dolarů a Amross jej beze změny prodá dál za 23,4 milionu. Taková provize je nestandardně vysoká a podle McCaina může být v rozporu s americkými zákony.

Co víc, podobnou smlouvu ani ne polovičního rozsahu, podle níž Amross dodal Pentagonu motory za 303 milion dolarů v letech 2009-2011, ministerský audit již jednou označil za nevyhovující. Amross poté údajně provizi snížil. Výši slevy obě strany odmítly sdělit. Původní cena však byla stejná jako ta současná - 23,4 milionu dolarů za jeden motor.

Putinovi lidé

Paradoxní je, že Energomaš podle vlastní dokumentace prodává motory Amrossu (firmě, která mu z poloviny patří) se ztrátou. Téměř devadesát procet Energomaše, jednoho z vlastníků Amrossu, přitom patří ruskému státu. Dozor nad firmou náleží Dmitriji Rogozinovi, vicepremiérovi pro kosmické věci. Rogozin je blízkým spolupracovníkem prezidenta Putina a je na černé listině amerických a evropských úřadů.

Dalším blízkým Putinovým kolegou, jenž se angažuje v Energomaši, je bankéř Jurij Kovalčuk. Americké ministerstvo financí o něm ve svých interních materiálech mluví jako o „Putinově osobním bankéři“, napsala agentura. Kovalčuk převzal v roce 2010 kontrolu nad firmou Energia, jejímž prostřednictvím stát Energomaš vlastní, a navíc koupil vlastnický podíl v samotném Energomaši ve výší několika procent. I Kovalčuk je na americké černé listině lidí, s nimiž Američané nesmějí v současném režimu sankcí podnikat.