Američané se dožívají méně, populaci kosí Alzheimer i sebevraždy

důchodci

důchodci Zdroj: profimedia.cz

senioři, důchodci
důchodkyně, ilustrační foto
Důchodce jménem Keith Green ale příchod olympiády vítá. "Je to jako dar z nebes," říká o investicích. Líbí se mu nový obchoďák Westfields i vlakové nádraží.
důchod
Na důchody se státu nedaří vybírat dost peněz, za pět měsíců chybí 18 miliard korun
7
Fotogalerie

Průměrný věk dožití ve Spojených státech se loni poprvé za 23 let snížil. Uvádí se to ve zprávě, kterou zveřejnilo americké Středisko pro kontrolu nemocí (CDC). Na vině jsou různá onemocnění, úrazy a sebevraždy, ale nikoliv rakovina.

Loňský pokles je první od zdravotní krize v 90. letech, kterou způsobilo nevyléčitelné onemocnění AIDS. Úmrtnost v USA pak v loňském roce proti roku 2014 vzrostla o 1,2 procenta, oznámila CDC. Podle zprávy se očekává, že dítě narozené v roce 2015 se průměrně dožije 78,8 roku. V roce 2014 byla odhadovaná délka života o 0,1 roku delší.

Zpráva přičítá pokles průměrného věku dožití vyššímu počtu úmrtí spojených s Alzheimerovou chorobou (+15,7 procenta), s onemocněními dýchacích cest (+2,7 procenta), s kardiovaskulárními onemocněními (+0,9 procenta), onemocněním ledvin (+1,5 procenta), úrazy (+6,7 procenta), mozkovou mrtvicí (+3,0 procenta), cukrovkou (+1,9 procenta) a sebevraždami (+2,3 procenta).

Úmrtí spojených s nádorovými onemocněními loni bylo o 1,7 procenta méně než v roce 2014, naopak chřipka a zápal plic si vyžádaly více obětí.

Loni byla očekávaná délka života u mužů v průměru 76,3 roku a u žen 81,2 roku. V roce 2014 byl tento údaj vyšší o 0,2 roku u mužů a o 0,1 roku u žen.

Průměrný věk dožití osob, kterým je teď 65 let, se v tomto období však nezměnil a lze očekávat, že tito lidé budou v průměru žít ještě 19,4 roku (ženy 20,6 roku a muži 18 let).

CDC rovněž upozornila na mírné, avšak statisticky bezvýznamné zvýšení úmrtnosti dětí, kterým je méně než jeden rok. Nejčastější příčinou úmrtí v této věkové kategorii byly úrazy.

Úmrtnost v USA byla nejvyšší v roce 1993, což zapříčinil nárůst počtu lidí s AIDS a chřipková epidemie. Bylo to rovněž naposledy, kdy naděje na dožití v USA klesla. Průměrná délka života od druhé světové války vzrostla, což se přičítá lepším hygienickým a stravovacím návykům, vyšší vzdělanosti, omezování prodeje tabákových výrobků a pokroku ve zdravotnictví.

Podle Světové banky (SB) byl na konci roku 2014 nejvyšší průměrný věk dožití v Japonsku, a to 84 let. Na druhém místě byli Švýcaři, kde to bylo 83 let, dále Francouzi, Švédové a Kanaďané s 82 lety, Češi 78 let, Slováci 77 let a Maďaři 76 let.