Američané vzpomínají na oběti 11. září

USA si připomíná 10. výročí teroristických útoků na New York a Washington

USA si připomíná 10. výročí teroristických útoků na New York a Washington

Tisíce lidí si dnes v jižní části newyorského Manhattanu zvané Ground Zero za přítomnosti amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho předchůdce v Bílém domě George Bushe připomněly památku obětí teroristických útoků na věže Světového obchodního centra. V troskách dvou mrakodrapů přesně před deseti lety zahynulo 2977 lidí. Obřad, který zahájila minuta ticha za zemřelé, se obešel bez politických projevů.

Národní památník vybudovaný v samém srdci nejrušnějšího amerického velkoměsta tvoří dva obrovské hluboké bazény symbolicky zpodobňující základy „dvojčat“. Stěny bazénů zasazených do vyrovnaných řad stromů zkrápí voda a jejich okraje lemují černé desky se jmény všech obětí.

Dolní část Manhattanu se proměnila v pečlivě střeženou pevnost. Široké okolí místa obehnaly policejní zátarasy, nad hlavou byl slyšet nepřetržitý hluk helikoptér a na každém rohu stálo několik policistů.

Památné desky připomínají oběti teroristického  útokuPamátné desky připomínají oběti teroristického útokuPamátné desky připomínají oběti teroristického útoku

Ceremoniál k uctění památky obětí teroristického útoku na USACeremoniál k uctění památky obětí teroristického útoku na USA Ceremoniál k uctění památky obětí teroristického útoku na USA

Ceremoniál zahájilo rozvinutí americké státní vlajky za doprovodu hymny USA, po němž následovala minuta ticha. Pietní vzpomínkou přítomné provedl starosta New Yorku Michael Bloomberg, který po krátkém uvítání předal slovo prezidentu Obamovi.

Šéf Bílého domu uctil odkaz tří tisíců mrtvých citací z Bible. „A protož nebudeme se báti, byť se pak i země podvrátila, a zpřevracely se hory do prostřed moře,“ četl dojatý prezident ze starozákonního žalmu.

3000 amerických vlajek připomíná tragické události z 11. 9. 20013000 amerických vlajek připomíná tragické události z 11. 9. 2001 3000 amerických vlajek připomíná tragické události z 11. 9. 2001

V prostoru Ground Zero, který nyní nese jméno Memorial Plaza, pak dlouhé minuty zněla jména všech mrtvých. „Chybíte nám, všichni vzpomínáme, zůstanete v našich srdcích,“ zněla z tribuny ceremoniálu pohnutá slova pozůstalých. Přesně v okamžiku, kdy před deseti lety první letoun unesený teroristy narazil na jednu z věží Světového obchodního centra, zazněly na Ground Zero dva údery zvonu.

Pietní akt na Ground ZeroPietní akt na Ground ZeroPietní akt na Ground Zero

Výčet jmen obětí přerušil jen krátký proslov George Bushe, tóny duchovní hudby a vystoupení několika příbuzných lidí, kteří 11. září 2001 v newyorských dvojčatech prožili svůj poslední den. Exprezident Bush pozůstalým přečetl úryvky z kondolenčního dopisu, který Abraham Lincoln poslal v roce 1864 matce pěti amerických vojáků padlých v občanské válce. Stejně jako Obama i bývalý prezident stál během svého krátkého proslovu za silným neprůstřelným sklem.

George W. Bush a Barack Obama uctili památku obětí spolu se svými manželkamiGeorge W. Bush a Barack Obama uctili památku obětí spolu se svými manželkamiGeorge W. Bush a Barack Obama uctili památku obětí spolu se svými manželkami

Na dolním Manhattanu bylo v té době patnáct bloků obehnáno policií a vyhrazeno jen účastníkům vzpomínkové slavnosti. Byli mezi nimi příbuzní mrtvých newyorských hasičů a policistů a další pozůstalí, často s obrázky svých mrtvých blízkých v rukou. Ke Ground Zero přišel i starosta New Yorku v roce 2001 Rudolph Giuliani, poslanci a guvernéři. Obamu a Bushe doprovázely jejich manželky Michelle a Laura.

Památku obětí teroristů uctil i Washington a Shanksvill

Vzpomínkové slavnosti věnované obětem teroristických útoků z 11. září 2001 dnes proběhly i u budovy amerického ministerstva obrany ve Washingtonu, kde před deseti lety teroristé s uneseným letounem usmrtili 184 lidí. Ceremoniál, kterému byl přítomen viceprezident Joseph Biden a ministr obrany USA Leon Panetta, zahájil pěvecký sbor amerického vojenského námořnictva.

„Díky vašim obětem jsme dnes silnější a bezpečnější. Nikdy nezapomeneme cenu, kterou jste za to zaplatili. Myslíme na vaše rodiny, na tisíce válečných veteránů, na životy položené za naši svobodu,“ řekl v projevu Panetta.

Emotivním proslovem vzdal hold obětem teroristů viceprezident Biden. „Po této tragédii se stalo cosi pozoruhodného - tisíce lidí se vydaly do boje, aby uchránily své spoluobčany a naši svobodu. Všichni, kdo byli svědky útoku na Pentagon, na Světové obchodní centrum, rychle pochopili, o co se jedná - bylo to vyhlášení války. Tato událost zocelila celou generaci vlastenců, která 11. září dospěla,“ řekl viceprezident v projevu před Pentagonem.

Lidé ve smutku vzpomínají na oběti teroristického útokuLidé ve smutku vzpomínají na oběti teroristického útokuLidé se smutkem v očích vzpomínají na oběti teroristického útoku

Minuta ticha nastala v těch chvílích i u malé pennsylvánské obce Shanksvillu, kde se 11. září zřítil letoun se čtyřiceti Američany na palubě. Stráň u lesa se dnes stala místem pietní vzpomínky na čin lidí, kteří se na palubě letadla postavili teroristům. Jejich boj skončil v troskách mezi kopci centrální Pennsylvánie, ale s největší pravděpodobností se jim podařilo odvrátit katastrofu mnohem horší. Teroristé mířili do Washingtonu, na budovu Kapitolu či na Bílý dům.

Let 93 společnosti United Airlines skončil pádem nedaleko Pittsburghu a úder byl tak silný, že se všechny pozůstatky mrtvých dodnes nepodařilo nalézt. Memoriální komplex, který se na místě katastrofy buduje, je proto zároveň hrobem lidí, o nichž dnes celé Spojené státy mluví jako o hrdinech.