Americké a evropské dluhy staví svět před novou krizi

USA, ekonomika

USA, ekonomika

Světem se šíří strach z nové hospodářské krize, která může dát zapomenout na tu předchozí, již spustil před třemi lety pád Lehman Brothers. Hlavním rizikem jsou tentokrát veřejné dluhy.Obavy budí zejména skutečnost, že zatímco na hašení předešlé mizerie měly zasažené státy a nadnárodní společenství určité finanční a politické nástroje, momentálně je nemají, protože je vyčerpaly.

Druhým úskalím je fakt, že problémové ekonomiky jsou v útlumu a nerostou. Jako o nejhorším scénáři, který by mohl umazat obří půjčky, se mluví o hyperinflaci.Historicky první snížení americké úvěrové důvěryhodnosti z prestižní známky AAA na AA+, jež provedla agentura Standard & Poor’s, potvrdilo realitu: po kompromisu mezi demokraty a republikány ohledně zvýšení stropu pro půjčování není tamní dluhový problém o nic menší než před touto politickou dohodou. Negativní výhled S&P to ostatně dokládá. Moody’s a Fitch zatím k odebrání nejvyšší bonity nepřistoupily, jejich postoj se však může změnit.

Zadlužená a už déle než rok paralyzovaná Evropa se pro změnu třese, aby nákaza z Řecka, Irska a Portugalska nesrazila do kolen Španělsko a Itálii. Tedy velmoci, na jejichž záchranu by nestačil ani současný, ani budoucí fond eurozóny. Výzvy k navýšení prostředků, stejně jako telefonáty unijních lídrů na ukonejšení trhů nestačí – úprk investorů od akcií ztenčil tržní hodnotu listovaných firem v uplynulých osmi dnech o čtyři až pět bilionů dolarů. Tato suma odpovídá ročnímu hospodářskému výkonu Francie, potažmo Japonska.

Na vině je politika nepřiměřeného zadlužování, konstatují odborníci. Jenže už ne v regionální míře jako v Minnesotě, USA či na periferii EU, nýbrž globálně. Protnutí zámořského a kontinentálního „dluhového“ problému potvrdilo svolání krizové videokonference skupiny G7. Šéfové evropských vlád jednali s prezidentem Barackem Obamou už v pátek.

Na nejnovější vývoj ostře zareagovala Čína. Zpochybnila dolar jako rezervní měnu a vyzvala USA, aby začaly svou závislost na půjčkách řešit. Důvod je jasný – strach ze znehodnocení dolarových investic. Tvrdý tón z Pekingu, který sedí na 1,15 bilionu amerických cenných papírů, přirovnávají někteří z pozorovatelů ke slovním útokům z doby studené války. V jednom jsou ale zajedno: spíše symbolické odebrání nejvyššího ratingu nabírá v tomto kontextu hrozivější obrysy.

Rusko, které patří se zhruba 535 miliardami dolarových pohledávek rovněž mezi přední věřitele Washingtonu, se naopak za dolar jakožto světové platidlo postavilo a ujistilo, že žádné úpravy podílu ve svých rezervách nechystá.O dalším vývoji napoví dnešní obchodování. „USA s nižším ratingem staví trhy před novou situaci, jíž je nejistota,“ napsaly Financial Times Deutschland.