Americkým firmám klesly zisky nejrychleji od krize. Komoditní trh kolabuje

Telekomunikační společnost Verizon

Telekomunikační společnost Verizon Zdroj: profimedia.cz

Odkaz na prvopočátek velké recese nabídly během února účetní knihy největších amerických firem obchodovaných na burzách. Pět stovek společností zvučných jmen z indexu S&P 500 totiž loni v posledním kvartálu vydělalo v průměru o čtyři procenta méně než o rok dříve. Podle statistik Bank of America Merill Lynch tak šlo o nejsilnější propad zisků od roku 2009. Tehdy svět naplno zachvátil hospodářský marazmus.

Neslavným lídrem v propadu zisků byl sektor energetiků a těžařů. Těm kolaps komoditních trhů vymazal z výsledovek tři čtvrtiny předloňských zisků, s problémy se ale potýkala i ostatní odvětví.

„Vedle nižších cen komodit dolehl na americké firmy i nepříznivý mix silného dolaru a slábnoucí zahraniční poptávky, která je odrazem zpomalující globální ekonomiky,“ uvádí analytik rešeršní agentury Factset John Butters. Výdělkový zlom se podle něho nedá očekávat po většinu letošního roku, ba právě naopak.

„Předpokládáme, že nejméně do podzimu se bude ziskovost dále snižovat,“ říká analytik brokerské firmy Spectrum Management Group Bob Phillips. Závěr roku přitom přinesl Americe už třetí po sobě jdoucí čtvrtletí, kdy tamním firmám meziročně slábly zisky, tržby dokonce klesaly po celý minulý rok.

Akciový index S&P 500Zdroj: euroinvestor.com

Celkový obrázek zámořského byznysu nedokázaly zvrátit ani výsledovky firem z oblasti telekomunikací a zdravotnictví. První ze sektorů vydělal o čtvrtinu více než předloni, firmy poskytující zdravotní péči si přilepšily zhruba o deseti
nu.

Zámořské výsledky odpovídají očekáváním burziánů. Akcie firem z indexu S&P 500 skončily ve výprodeji už zkraje roku, aktuálně jsou oproti počátku ledna zhruba o šest procent níže. I tak analytici upozorňují, že akcie jsou vzhledem k předpokládaným výsledkům relativně drahé.

„Ocenění akcií z indexu S&P 500 je stále vyšší než pětiletý průměr,“ dodává Butters. Experti nicméně nad zámořskou ekonomikou hůl nelámou. „Nemyslím si, že by se Amerika řítila do recese, investoři jsou jen napjatější než kdykoli jindy ohledně toho, kterak firmy naplní své byznys plány,“ dodává Phillips.