Američtí diplomaté opouštějí Libanon a Turecko, prý kvůli Sýrii

Boje v Sýrii nekončí.

Boje v Sýrii nekončí.

Americké ministerstvo zahraničí nařídilo svým diplomatům, aby opustili Libanon. V zemi má sídlo hnutí Hisballáh, které podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada. USA také evakuují většinu personálu z konzulátu v turecké Adaně nedaleko od syrských hranic.

Podle agentury AP se tak Washington připravuje na možný útok v Sýrii. Evakuace ambasády v Bejrútu se zvažovala už v minulém týdnu.

USA zároveň varovaly své občany před cestami do Libanonu a jihovýchodního Turecka „kvůli bezpečnostním hrozbám“, a ty, kteří jsou ve zbytku Turecka „aby byli na pozoru před nebezpečím násilí“. Ti, kteří v nebezpečných oblastech zůstanou navzdory varování, by měli být „ostražití“ a připravit se na možné krizové situace.

„Vzhledem k současnému napětí v regionu a potenciálním hrozbám proti americkým vládním budovám a vládním představitelům jsme přistoupili k těmto krokům,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Marie Harf.

Spojené státy už minulý měsíc evakuovaly dvě desítky svých velvyslanectví a konzulátů na Blízkém východě a v Africe kvůli blíže nespecifikované teroristické hrozbě. Více než dva týdny byl například uzavřený konzulát v Saná, hlavním městě Jemenu.

Prezident USA Barack Obama mezitím na summitu zemí G20 v Petrohradu jedná o podpoře pro vojenskou intervenci v Sýrii. Přinejmenším slovní podporu vyjádřilo trestnému úderu Japonsko, vůli své země zapojit se do vojenských operací zopakoval francouzský prezident Francois Hollande.

Hlavním odpůrcem intervence zůstává hostitel summitu, ruský prezident Vladimir Putin. „Nečekal jsem, že se shodneme,“ prohlásil Obama po krátkém setkání s ruským prezidentem. Putin uvedl, že Rusko nezastaví dodávky svých zbraní do Sýrie a neukončí ani „hospodářskou spolupráci“. Podle agentur Bloomberg navíc Rusko Sýrii slíbilo, že jí v případě napadení pomůže.

Martin Kujal: Vliv Sýrie na finanční trhy

Pavla Palaščáková: Manuál k syrské krizi