Američtí mariňáci v Austrálii dráždí Čínu

USA, armáda

USA, armáda Zdroj: CTK

Do australského Darwinu dorazily první dvě stovky příslušníků americké námořní pěchoty. Kontingent by se měl postupně rozrůst na 2500 lidí. Tah je součástí změn strategie Pentagonu, který se chce nyní více soustředit na oblast Tichomoří. Hovoří se o tom, že hlavním důvodem je vojenský růst Číny.

„Je nezbytné, aby se svět vypořádal s rozmachem Číny a Indie, s přesunem strategického, politického a ekonomického vlivu do naší části světa,“ řekl při příletu mariňáků australský ministr obrany Stephen Smith.

Prezident Barack Obama ale oficiálně odmítá, že by krok Spojených států byl namířen proti Pekingu. „Představa, že se bojíme Číny, je chybná. Dojem, že se snažíme Čínu vyřadit, je mylná. My vzestup mírové Číny vítáme,“ prohlásil.

Čína si o tom ale myslí své, už dříve uvedla, že se ji Američané pokoušejí obklíčit a zmařit tak, aby se stala světovou velmocí. Nekritizuje přitom pouze Washington. Canberru čínská média vyzvala, aby do budoucna dobře zvážila, na čí stranu se přiklonit. „Věříme, že se Austrálie v americko-čínské hře zachová moudře a zajistí si tak vlastní prosperitu a bezpečnost,“ uvedl státem kontrolovaný list Global Times.

Austrálie se před několika dny pokusila zlehčit zprávy z amerického tisku, že má v úmyslu umožnit Pentagonu vytvořit leteckou základnu na Kokosových ostrovech v Indickém oceánu. Té by mohly USA využít ke špionážním letům v Jihočínském moři.

Při hodnocení významu regionu nejde jen o Čínu. Ta do usilovného zbrojení strhla i svého věčného rivala - Indii. Dillí včera zvýšilo svoji prestiž, když slavnostně uvedlo do provozu jadernou ponorku, pronajatou na deset let od Ruska.

Odborníci vesměs tvrdí, že nasazení Američanů v Austrálii je vojensky nevýznamné, vysílá však důležitý signál. Spojeným státům, které mají v oblasti vojáky také v Jižní Koreji, na Okinawě a Guamu podle nich také otvírá nové možnosti spolupráce se Singapurem a Filipínami.