Američtí poslanci chtějí omezit technologické obry. Trump odložil záchranu ekonomiky

Největší americké technologické firmy, jako je například Google, podle amerických poslanců zneužívají své postavení na trhu k likvidaci konkurence.

Největší americké technologické firmy, jako je například Google, podle amerických poslanců zneužívají své postavení na trhu k likvidaci konkurence. Zdroj: Reuters

Śéfové čtyř velkých technologických firem - Bezos, Zuckerberg, Cook a Pichai. Jejich moc bude možná brzy zásadně omezena.
Americký prezident Donald Trump odložil záchranný balík na podporu ekonomiky. Chce ho schválit až po svém znovuzvolení.
Francouzský miliardář Bernard Arnault v tichosti rozšiřuje svůj vliv v ekonomických médiích.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Technologičtí giganti mají problém

Část amerických zákonodárců z Demokratické strany se snaží prosadit reformu, která by zásadním způsobem omezila moc technologických gigantů. Konkrétně se jedná o společnosti Google, Facebook, Apple a Amazon. Korporace jsou dlouhodobě obviňovány americkými úřady ze zneužívání svého dominantního postavení na trhu a neférového jednání vůči konkurenci. Sněmovna reprezentantů USA zveřejnila podrobnou zprávu o 449 stranách, jež dané závěry potvrzuje a shrnuje šestnácti měsíční vyšetřování těchto organizací. Akcie Facebooku v reakci na toto oznámení poklesly o jedno procento. Mírně se snížila i hodnota Applu a Amazonu.   

Trump ukončil jednání

Prezident Spojených států Donald Trump nařídil, aby jeho republikáni okamžitě přestali vyjednávat s demokratickou opozicí o vytvoření záchranného balíku na podporu americké ekonomiky. Trump chce jednání obnovit až po listopadových volbách, samozřejmě za předpokladu, že bude opět zvolen. Trump slíbil po svém vítězství schválit velký stimulační zákon, jenž se zaměří na „pracovité Američany a malé podniky“. Americká vláda zároveň oznámila, že zpřísňuje pravidla pro získání víz H-1B, které umožňují zejména čínským a indickým zaměstnancům technologických firem dočasně pracovat na území USA.  

Z trhů a burz 

Akcie se na směru neshodly

Americké burzy zareagovaly na prohlášení prezidenta Trumpa o přerušení jednání s demokraty prudkým poklesem. Index Dow Jones se snížil o 1,34 procenta. Širší S&P 500 se propadl o 1,4 procenta a technologický Nasdaq Composite odepsal 1,57 procenta. Trhy v západní Evropě naopak mírně vyrostly. Dařilo se především bankovním titulům. Panevropský STOXX Europe 600 přidal 0,07 procenta. Britský FTSE se zvedl o 0,12 procenta. Německý DAX se zvýšil o 0,61 procenta a francouzský CAC posílil o 0,48 procenta.  

Miliardář Arnault skupuje média 

Francouzský podnikatel a nejbohatší Evropan Bernard Arnault rozšiřuje svůj mediální vliv. Majitel koncernu LVMH, který vyrábí luxusní zboží, si podle agentury Bloomberg nedávno v tichosti koupil pětiprocentní podíl v nadnárodní korporaci Lagardère. Té patří například populární francouzské týdeníky Le Journal du Dimanche a Paris Match. Arnault zároveň plánuje koupit až 40 procent akcií v předním ekonomickém časopise Challenges. Známý miliardář se tak brzy může zařadit k nejvlivnějším osobnostem ve francouzských byznysových médiích.   

Tweet dne

„NOVĚ: V uplynulých letech se zvýšil negativní pohled na Čínu v mnoha vyspělých ekonomikách. Náš nový průzkum ukazuje, že nepříznivý pohled nadále roste a v některých státech dosáhl na nové rekordy.“

Americký nezávislý think-tank Pew Research Center zkoumal, jaký mají lidé názor na Čínu ve čtrnácti bohatých zemích. Drtivá většina respondentů má na Čínu kritičtější pohled než dříve. V devíti státech dokonce negativní reakce dosáhly na nejvyšší úroveň za více než deset let. Byly mezi nimi třeba Spojené státy, Kanada, Velká Británie, Německo, Austrálie nebo Jižní Korea.  

Stane se dnes

  • Bude pokračovat plenární zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci budou schvalovat nové složení Evropské komise, jejíž členkou odpovědnou za finanční služby by se měla stát irská politička Mairead McGuinnessová. 
  • Královská švédská akademie věd oznámí letošní vítěze Nobelovy ceny za chemii.
  • Kyrgyzský parlament by se měl sejít na mimořádné schůzi po úterních protivládních protestech, po nichž volební komise zrušila výsledky nedělních parlamentních voleb.
  • Německo zveřejní vývoj své průmyslové výroby za srpen.