Analytici: Bankrot Řecka by způsobil bankovní paniku

Řecká Emporiki Bank po útoku (archivní foto z roku 2008)

Řecká Emporiki Bank po útoku (archivní foto z roku 2008) Zdroj: CC BY 2.0: Tilemahos Efthimiadis via Flickr

Státní bankrot Řecka neznamená nutně opuštění eurozóny a zavedení vlastní měny. Nicméně po vyhlášení bankrotu může dojít k masivnímu vybírání peněz z řeckých bank, což by následně mohlo vést k odchodu země z eurozóny. Případná bankovní krize by způsobila ochromení platebního styku. Turisté by si proto měli na cestu do Řecka vzít eura v podobě bankovek, neboť s platebními kartami by mohly být problémy, shodli se analytici.

„Bankrot, neboli částečná platební neschopnost, by pravděpodobně způsobil bankovní paniku,“ řekl analytik společnosti Partners Pavel Kohout s tím, že by nebylo možné řešit jí jinak než omezením pohybu měny.

Podle Kohouta neexistuje ale žádný důvod, proč by státní bankrot musel nutně znamenat zavedení vlastní měny. Tím spíše, že vládní strana Syriza má ve vládním programu vyjádřený zájem zůstat v eurozóně.

Řekové by vzali banky útokem

Ve veřejné debatě kolem potenciálního bankrotu Řecka silně zakořenil mylný názor, že bankrot znamená rozluku s eurem, dodal analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Tento pohled sdílí i mnozí Řekové. Ti by proto v prvních dnech po bankrotu vzali útokem tamní banky. Snažili by se vybrat zbývající vklady, které v nich mají. K odchodu Řecka z eurozóny by tak nakonec došlo proto, že řadoví Řekové uvěřili, že se tak stane, dodal.

Pokud by totiž tváří v tvář masivnímu 'runu' na řecké banky nezasáhla Evropská centrální banka coby věřitel poslední instance, Řecku by podle Kovandy již nezbyla žádná jiná možnost než eurozónu opustit. Nikoli ale v důsledku samotného bankrotu, nýbrž v důsledku toho, že řadoví Řekové si bankrot spojí s opuštěním eurozóny a svým 'runem' na banky nakonec opuštění eura opravdu zapříčiní.

Banky by byly insolventní

„V případě, že by opravdu došlo k oficiálnímu defaultu Řecka, řecké banky by se staly nejen nelikvidní, ale i insolventní,“ upozornil tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank. Ekonomická situace by se vzápětí rychle zhoršila. Stát by byl nucen seškrtat výdaje kvůli propadu příjmu a (téměř) nulovému přístupu k dalšímu financování.

Dopady vystoupení Řecka by prý byly pro eurozónu zvládnutelnější než pro samotné Řecko. V porovnání s ekonomickými dopady krize z let 2010-2012 by dopad takzvaného Grexitu byl méně závažný. Nejspíš i proto prý věřitelé nejsou ochotni Řecku příliš ustupovat, dodávají členové týmu Raiffeisenbank.

Nesplacení dluhů znamená insolvenci

Dnes začíná zasedání Euroskupiny, které by mělo být pro další vývoj klíčové, jelikož současný program finanční pomoci vyprší Řecku 30. června. I kdyby ale Řecko nesplatilo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) červnové splátky, tak by to znamenalo insovelnci, ne automatický bankrot (default) Řecka.

Až po zhruba dvou měsících by MMF ohlásil oficiální nesplacení dlužné splátky od Řecka, a i pak je sporné, jestli by ratingové agentury snížily rating Řecka rovnou na takzvaný default. Termín 30. června tedy opět nevyřkne definitivní ortel nad osudem Řecka.