Analytici: Pařížské útoky ekonomiku neovlivní, zvýší ale bezpečnostní výdaje

Vojáci hlídkují pod Eiffelovou věží

Vojáci hlídkují pod Eiffelovou věží Zdroj: ctk/ap

Páteční teroristické útoky, při nichž v Paříži zahynulo na 130 lidí a přes 300 bylo zraněno, neovlivní podle analytiků výrazně vývoj světové ekonomiky. Budou ale znamenat vyšší výdaje na bezpečnost, problémy mohou mít letečtí dopravci, dopady pocítí rovněž cestovní ruch v arabských zemích. Na tuzemské hospodářství nebudou mít žádný dopad.

„Dopady na ekonomiku Francie a eurozóny budou minimální, pokud se nebudou teroristické útoky opakovat,“ řekl analytik Deloitte David Marek. Výraznější ekonomické dopady nepřinesly ani teroristické útoky v New Yorku v roce 2001, Madridu v roce 2004 či Londýně v roce 2005. Určité dodatečné náklady pro firmy i domácnosti mohou podle něj vyvolat zvýšená bezpečnostní opatření, v indikátorech, jako je HDP, zahraniční obchod či průmyslová výroba to však nebude patrné.

Rozpočty mohou zatížit vojenské výdaje

Teroristické útoky ve Francii patrně povedou ke zvýšené vojenské aktivitě Francie a dalších zemí na Blízkém Východě, a zároveň zvýšit bezpečnostní opatření na domácí půdě, což může vyvolat poměrně vysoké náklady a zatížit veřejné finance, doplnil Marek. Pro mnohé evropské země, včetně Francie, to může podle jeho slov znamenat tlak na konsolidaci veřejných financí v ostatních oblastech.

Pokud se příslušným orgánům podaří uklidnit nynější situaci, která je zejména v Paříži a v celé Francii pochopitelně vyhrocená, ekonomické dopady budou zanedbatelné, upozornil ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovandl. Lze podle něj v takovém případě očekávat přímé náklady na francouzský HDP odpovídající nejvýše nižším setinám procenta ročního hrubého domácího produktu země.

Náklady navíc pro aerolinky

Analytik společnosti Colosseum František Bostl míní, že s ohledem na zpřísnění bezpečnostních podmínek při přeshraničním obchodním styku se částečně tyto útoky promítají na zpomalení mezinárodního obchodu.

Nejvíce jsou postiženy aerolinky, kde se automaticky ze strany dopravců zvyšují bezpečností opatření a ze strany druhé probíhá k rušení rezervací ze strany cestujících. Podobné to je v turistických destinacích, což už je vidět v Tunisku, v Egyptě či v Turecku, kde teroristé zaútočili přímo ve frekventovaných turistických destinacích, dodal.