Analytici: Ropné embargo možná poškodí i Řecko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Embargo na dovoz ropy z Íránu, které v pondělí schválila Evropská unie, zasáhne nejen režim v Teheránu, ale i jeho evropské zákazníky. Těmi jsou hlavně dluhovou krizí nejvíce postižení členové eurozóny. Zvláště pro Řecko může být nalezení nových dodavatelů obtížné, upozorňují analytici.

„Írán je jedním z největších vývozců ropy a plné nahrazení jeho vývozu tedy nebude jednoduché,“ upozornil analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš. „Ropa se prodraží všem, protože její cena obecně kvůli rozruchu okolo Íránu roste,“ dodal hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček. Pro evropské státy ji dále zdražuje aktuálně nevýhodný kurz eura k dolaru.

Rizika si je vědom i Brusel, a tak dostanou členské státy půl roku času na to, aby si našly alternativní dodavatele a s Íránem rozvázaly všechny ropné kontrakty. Nové smlouvy se s Íránem nesmí uzavírat už nyní.

Španělsko, které pokrývá íránskou ropou necelých deset procent svých potřeb, si již našlo náhradní zdroj. Na místo Íránu nastoupí Saúdská Arábie.

S tou již jedná také Řecko, jehož situace ale bude komplikovanější. Podle listopadové zprávy agentury Reuters s ním totiž řada dřívějších dodavatelů odmítá obchodovat kvůli obavám z platební neschopnosti státních rafinérií. Riziko, že za své zboží nedostane zaplaceno, byl ochoten podstoupit pouze Írán. To potvrzují i čísla. Zatímco v roce 2010 krylo Řecko íránskou ropu 16 procent svých potřeb, loni to bylo již více než 22 procent. Podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka budou muset Athény hledat alternativní cesty. „Řecko zřejmě bude muset zavést jiný systém plateb, jako například cash & carry,“ řekl pro E15.cz.

Vývoz íránské ropyVývoz íránské ropy

Podle Morkáše bude dokonce nezbytné, aby Řecku při shánění ropy pomohla Evropská unie, „právě kvůli obavám, že by Řecko nemuselo být schopno za ropu zaplatit“. Poskytnutí této pomoci by prý ale neměl být problém, protože si ji EU bude schopna zdůvodnit.

Snáze by si s nastalou situací měla poradit Itálie. Ta je sice pro Irán čtvrtým nejdůležitějším odběratelem, podle analytika ČSOB Pavla Báčy by mohla výpadek nahradit dovozem ropy z Libye, která byla významným dodavatelem před loňskou občanskou válkou. „Těžba ropy v Libyi se obnovuje rychleji, než se očekávalo,“ vysvětlil. Řecku ale podle Vaníčka libyjská ropa nepomůže, místní těžaři totiž kvůli dřívějším vazbám upřednostní Itálii.