Analytik: Bývalá NDR je z východního bloku nejdál, ale jen díky Západu

Oslavy 40 let existence NDR na podzim roku 1989 (archivní foto)

Oslavy 40 let existence NDR na podzim roku 1989 (archivní foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: enric archivell via Flickr

Oblast bývalé Německé demokratické republiky je na tom nyní hospodářsky lépe než ostatní postkomunistické země, především ale díky masivní pomoci ze západního Německa, uvedl analytik výzkumného ústavu Ifo Joachim Ragnitz. Východní spolkové země však podle něj stále zaostávají za západními a v dohledné době se jejich úrovni nevyrovnají.

„Když srovnáte východní Německo s ostatními východoevropskými státy, tak je pravda, že se dostalo mnohem dál,“ řekl Ragnitz. „Ovšem je třeba vidět, že východní Německo dostalo enormní finanční podporu ze západního Německa. Podle našich propočtů dosáhly od roku 1991 transfery přibližně 1,5 bilionu eur (41,3 bilionu korun). Tolik peněz ostatní země rozhodně nezískaly,“ zdůraznil.

„Když se dnes podíváme, jak si východní země stojí, tak vidíme, že jsou na úrovni západních v roce 1982,“ připomněl však Ragnitz, že rozdíly mezi bývalou NDR a zbytkem Německa přetrvávají. „To znamená, že východní země zaostávají o 30 let. Takže jejich vývoj po sjednocení rozhodně nevidím jako hospodářský zázrak, protože v roce 1990 také zaostávaly o 30 let,“ dodal.

Obě země by se mohly vyrovnat do roku 2030

Podle Ragnitze se nedá očekávat, že by východní spolkové země dohnaly úroveň západu do roku 2030. „Ale samozřejmě budou regiony, které na tom budou dobře, především okolí velkých měst jako Drážďan, Lipska, Jeny nebo Postupimi. Naopak oblast Krušnohoří nebo většina Saska-Anhaltska je hospodářsky slabá a zřejmě i nadále bude,“ řekl.

Ragnitz se proto domnívá, že i po roce 2020 budou muset východní německé země přijímat peníze ze zvláštního programu na regionální rozvoj, byť už tento program nebude zaměřen výhradně na bývalou NDR a bude určen pro všechny hospodářsky slabé regiony Německa. Východní země podle Ragnitze budou potřebovat především investice do vzdělávání a podporu inovací, infrastruktura v nich už na úrovni západních spolkových zemí je.

Východ čekal rychlejší vývoj

Analytik přiznává, že pro mnoho obyvatel bývalé NDR je vývoj po sjednocení zklamáním. „Tehdy se čekalo, že nové země doženou západ za pár roků, ne že to bude trvat 25 let,“ řekl Ragnitz. Tato očekávání ale podle něj byla přehnaná. „Tenkrát se podcenilo, jak špatně na tom NDR je,“ podotkl.

Podle Ragnitze je realistické očekávat, že se východní země pozvolna hospodářsky přiblíží ke slabším oblastem západního Německa, které dosahují 90 procent průměrného hospodářského výkonu země. Za nejvyspělejšími spolkovými zeměmi, jako jsou Bavorsko, Hesensko a Bádensko-Württembersko, však podle něj bude oblast bývalé NDR výrazně zaostávat i nadále.