Ankara otvírá běžencům svůj pracovní trh, chce je udržet v Turecku

Ilustrační foto migrantů na lodi

Ilustrační foto migrantů na lodi Zdroj: ctk/AP

Turecko schválilo opatření, díky němuž bude moci v zemi pracovat na dva a půl milionu Syřanů a Iráčanů, kteří tam hledají útočiště. Ankara věří, že krok výrazně zlepší životní podmínky běženců a zmírní jejich touhu po cestě do Evropy. Podle některých názorů to ale k zastavení masivního přesunu uprchlíků stačit nebude.

Uplatnění budou moci získat běženci, kteří jsou v zemi registrovaní alespoň půl roku. Jejich počet však nesmí přesáhnout deset procent síly na pracovišti. Kvóty se nevztahují na sezonní zaměstnance především v zemědělském sektoru. „Toto je skvělá zpráva pro Turecko i Syřany, kteří v Turecku žijí. Poskytuje zranitelným osobám právní způsob k finanční podpoře rodin, což je pro většinu z nás priorita,“ uvedla Mezinárodní organizace pro migraci.

Postavení uprchlíků v zemi bylo dlouho kritizováno. Podle odhadů jich v Turecku pracuje ilegálně za nízké mzdy více než čtvrt milionu. Rozšířená je i dětská práce. Vláda se zdráhala nabídnout jim legální uplatnění s ohledem na stoupající nezaměstnanost, která přesahuje deset procent. Zlom přinesla až listopadová dohoda s Evropskou unií, v rámci níž má Ankara na zlepšení podmínek běženců získat pomoc tři miliardy eur.

Osmadvacítka se ale zatím neshodla, jak ji financovat. Itálie blokuje plán, který předpokládá, že dvě třetiny prostředků dají členské země. Podle Říma by se peníze měly najít v unijním rozpočtu. Chce také přesně vědět, na co budou použity.

Motivace k setrvání

Skeptici varují, že pracovní povolení nebudou pro Syřany dostatečnou motivací k setrvání v Turecku. Podle nich potřebují větší jistotu v podobě občanství. „Je mi 32 a pomýšlím na ženění a založení rodiny. Pokud nemáte pas a občanství, nemáte život,“ řekl webu Middle East Eye vysokoškolák Mustasem, jenž navzdory nové vyhlídce plánuje riskantní cestu do Řecka.

OSN se navíc obává, že v Turecku stoupnou protipřistěhovalecké nálady kvůli nedávnému útoku v Istanbulu. Sebevražedný atentátník původem ze Saúdské Arábie byl registrován jako syrský žadatel o azyl, což umocnilo všeobecné obavy ze zneužívání uprchlické trasy teroristy.

Ankara zatím pašeráky nezvládá
V prvních dvou lednových týdnech se do Evropy dostalo přes moře zhruba 24 tisíc uprchlíků. Představitelé osmadvacítky v uplynulých dnech vyjádřili znepokojení nad tím, jak Turecko plní slib přispět ke zmírnění jejich přesunu. „Ke spokojenosti máme daleko,“ uvedl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Podle Atén Ankara neučinila nic, aby zastavila pašeráky lidí. Turecko tvrdí, že se snaží, ale úkol je příliš obtížný. „Naše pobřeží je velmi dlouhé a četníci na kontrolu moře nestačí,“ řekla Reuters představitelka místní charity. Podle ní se v oblasti kromě převaděčství stala významným byznysem výroba lodí a záchranných vest. Nedávno však byla v jedné dílně zabavena více než tisícovka falešných vest, fungujících spíše jako zátěž.