Ankara po EU žádá další miliardy eur za pomoc s uprchlíky

Turecký premiér Ahmet Davutoglu na summitu EU-Turecko

Turecký premiér Ahmet Davutoglu na summitu EU-Turecko Zdroj: ctk/ap

Turecký premiér Ahmet Davutoglu Evropskou unii požádal o další tři miliardy eur (přes 80 miliard korun) do roku 2018 ke stejné částce, domluvené už loni v listopadu. Za intenzivnější tureckou pomoc s řešením evropské migrační krize žádá údajně také uvolnění vízové povinnosti do letošního června a otevření nových přístupových kapitol. Uvedli to diplomaté a částku tří miliard eur následně potvrdil také předseda europarlamentu Martin Schulz.

Davutoglu také podle dostupných informací nabídl, že Turecko začne z řeckých ostrovů přebírat zpět migranty, kteří tam nelegálně dorazili. Podmínkou je rozhodnutí unie spustit rozsáhlý projekt přesídlení syrských občanů s právem na azyl EU přímo z Turecka.

Turecký návrh, předpokládá, že Turci převezmou zpět všechny migranty, kteří se z jeho území od určitého data dostanou na řecké ostrovy. Opatření má být dočasné, odůvodněné je humanitárními ohledy a EU by je financovala.

EU by ovšem měla z dotyčných ostrovů nejprve odvézt všechny migranty, kteří se na nich nyní nacházejí. Repatriací se tak má začít využívat až vůči lidem, kteří se na ostrovy dostanou od dohodnutého data.

Turci také předpokládají, že by na ostrovy Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos umístili potřebný počet svých styčných důstojníků, aby celá operace mohla hladce fungovat. Vztahy mezi Aténami a Ankarou jsou přitom dlouhodobě napjaté. Turci se ve svém návrhu skutečně zmiňují o rychlejším uvolnění víz a také o přípravě na rozhodnutí o otevření nových přístupových kapitol.

Agentura Reuters s odkazem na nový návrh závěrů summitu uvedla, že EU by skutečně za každého syrského občana vráceného z řeckých ostrovů převzala jednoho syrského uprchlíka s nárokem na azyl přímo z Turecka. Návrh, o kterém se ovšem stále jedná, počítá také s oněmi třemi miliardami navíc a s uvolněním víz do června tak, jak Davutoglu požádal. Evropská finanční podpora má v Turecku sloužit ke zlepšení situace více než 2,5 milionu uprchlíků ze Sýrie, kteří jsou na tureckém území.

Podle dosavadních záměrů by se měl až v říjnu zhodnotit dosavadní pokrok v jednání mezi EU a Tureckem o uvolnění vízové povinnosti.

Oficiálně všechny nové turecké nabídky, které zazněly při dnešním Davutogluově společném jednání s premiéry a prezidenty evropské osmadvacítky, nikdo zatím novinářům nepřiblížil.

Davutogluova nabídka změnila formát jednání dnešního mimořádného summitu EU. Po společném obědě, kde turecký premiér své partnery s novými návrhy seznámil, nyní o věci diskutují unijní lídři už bez něj. Svůj pohled by mu následně měli oznámit na společné večeři. Summit se tak podle všeho protáhne.