Archeologové objevili kolem chrámu Angkor Vat síť středověkých měst

Angkor Wat

Angkor Wat Zdroj: profimedia

Džungle obklopující kambodžský chrám Angkor Vat skrývá dosud neobjevená města Khmérské říše stará 900 až 1400 let. Historie států a národů jihovýchodní Asie se tak po letech dočká zásadního upřesnění.

Archeologové objevili v džunglích kolem proslulého chrámového komplexu Angkor Vat několik středověkých měst a rozsáhlou infrastrukturu, která je propojuje. Vzhledem k velikosti a relativní blízkosti sídel v dané době – zhruba ve dvanáctém století – patrně byla srdcem největší a nejhustěji osídlené říše tehdejšího světa.

Archeologové zmapovali přes 1900 kilometrů čtverečních džungle v okolí chrámového komplexu pomocí technologie LIDAR. Při leteckém průzkumu umožňuje velmi přesně měřit vzdálenosti pomocí odrazu laserového paprsku. Vědci díky obdobné technologii už roce 2012 objevili jedno město a síť dávno zapomenutých cest.

Nyní k nim přidali nejméně pět dalších měst a například také desítky kilometrů vodních kanálů, které sídla propojovaly. Mezi ztracenými městy pak našli i dobový gigant. Na úpatí hory Phnom Kulen pod pralesním podložím leží pozůstatky města Mahendraparvata, které svou rozlohou konkuruje nynějšímu hlavnímu kambodžskému městu Phnompenhu. „V roce 2012 nám LIDAR jen naznačil své schopnosti. Nynější odhalení je prokázalo,“ napsali vědci ve studii zveřejněné v časopise Journal of Archaeology.

Region náležel mezi devátým a čtrnáctým stoletím Khmérské říši. Odborníci dosud soudili, že tam vyspělé technologie umožňující komplexní urbanizaci dorazily dorazily až o stovky let později. Objev tak nastartuje zásadní změnu v archeologickém bádání a historiky přiměje přepsat a doplnit mnoho knih nejen o Kambodži.