Argentina chystá splátku dluhu, soud v USA tomu ale brání

Buenos Aires, Argentina (ilustrační foto)

Buenos Aires, Argentina (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Geoff Livingston via Wikimedia

Argentina dnes uložila u bank peníze na nadcházející úhradu závazků vůči věřitelům svých restrukturalizovaných dluhopisů. Newyorský federální soud ale v tentýž den odmítl žádost Buenos Aires o pozastavení platnosti svého rozhodnutí o vyplacení několika věřitelů, kteří nepřistoupili na výměnu argentinských dluhopisů po státním bankrotu v roce 2002.

Argentinský ministr hospodářství Axel Kicillof sdělil, že převedl částku 832 milionů dolarů (16,8 miliardy Kč) na účty obchodních bank u argentinské centrální banky, zejména na účet Bank of New York Mellon. „Potvrzujeme tím závazek ctít náš dluh vůči všem věřitelům,“ řekl ministr podle agentury Reuters. Dal tak najevo, že případné neuhrazení závazků splatných už v pondělí nebude vinou Argentiny.

Argentina ale zřejmě vlastníkům vyměněných dluhopisů do pondělka nebude moci zaplatit, protože newyorský soudce Thomas Griesa zamítl žádost Argentiny o odklad z počátku. Platí tak jeho původní verdikt, že země musí nejprve vyplatit věřitele, kteří požadují u soudů od Argentiny plnou hodnotu dluhopisů, a teprve pak se může vyrovnat s těmi, kteří přistoupili na jejich výměnu za papíry o mnohem nižší hodnotě. Pokud to neudělá, podle soudcova rozhodnutí nesmí americký finanční systém zprostředkovat převod argentinských peněz ostatním věřitelům.

Termín příští splátky restrukturalizovaných dluhopisů je 30. června. Pokud do té doby Argentina nezaplatí, ještě by to neznamenalo platební neschopnost, protože vláda má u těchto dluhopisů možnost odkladu splátek až 30 dní.

Celkem by Argentina mohla zaplatit až 15 miliard dolarů

Buenos Aires by podle Griesova verdiktu muselo vyplatit žalujícím věřitelům 1,33 miliardy dolarů jistiny plus narostlý úrok. To Argentina odmítá v obavě, že kromě dosavadních několika hedgeových fondů se soudům v USA přihlásí další věřitelé, kteří v minulém desetiletí nepřistoupili na výměnu dluhopisů. Celková nárokovaná částka by tak mohla podle Kicillofa dosáhnout 15 miliard dolarů, což by byla více než polovina současných argentinských devizových rezerv.

Kvůli dvanáctiletému sporu s věřiteli nemá Argentina od bankrotu přístup na mezinárodní finanční trhy. Argentina se po bankrotu dohodla s majiteli zhruba 93 procent dluhopisů na restrukturalizaci dluhu, v níž věřitelé dostali za jeden dolar dluhu 25 až 29 centů. Malá část věřitelů se ale rozhodla požadovat soudní cestou plnou hodnotu dluhopisů; jde zejména o hedgeové fondy Aurelius Capital Management a NML Capital, které se specializují na nákupy problémových dluhopisů hluboko pod cenou a následně vyjednávají s jejich emitenty, často s pomocí soudů.