Asad: Evropa díky své pasivitě v posledním desetiletí zmizela z politické mapy světa

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: čtk

Bašár Asad
Bašár Asad, syrský prezident
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
21
Fotogalerie

Syrský prezident Bašár Asad kritizoval Evropu za její pasivitu a podléhání vlivu Spojených států. V rozhovoru s dánskou televizí řekl, že Evropa není v současné době na mezinárodní scéně přítomná. O nečinnosti Evropské unie v Sýrii se ve středu hovořilo také v Evropském parlamentu.

"Celá Evropa chybí na politické mapě nejméně od roku 2003, po invazi do Iráku. Musí následovat Američany," řekl Asad. Dodal, že některé evropské země se dokonce "neodvažují provádět svou vlastní nezávislou politiku".

Syrský prezident také řekl, že Evropané nejsou pro Sýrii nepřátelé. Je podle něj třeba rozlišovat mezi národy a politikou vlád.

Někteří europoslanci na středečním jednání Evropského parlamentu kritizovali EU za pasivitu v Sýrii. Guy Verhofstadt z Belgie prohlásil, že Evropa neudělala pro umírněnou syrskou pozici nic. Zástupce slovenského předsednictví Ivan Korčok prohlásil, že EU usiluje o zastavení konfliktu, ale zaměřuje se podle něj hlavně na humanitární pomoc, protože není vojenským hráčem. Italský europoslanec Fabio Massimo Castaldo řekl, že navzdory tomu, že Evropa dodává humanitární pomoc a přijímá uprchlíky, nemá možnost ovlivnit zásadní rozhodnutí.

Jestliže na něco z toho armáda útočí, pak je to omylem

Asad v rozhovoru také řekl, že si přeje, aby armáda dobyla území celé Sýrie a že k tomu využije lokální dohody o příměří a amnestii. Žádná umírněná opozice podle něj v Sýrii neexistuje. Syrskému režimu, který má podporu Ruska a šíitských skupin z Libanonu a Íránu, se podařilo dohodnout se s povstaleckými bojovníky v několika místech, které předtím armáda obléhala.

Podle analytiků a agentury Reuters by se totéž mohlo stát v Halabu. Syrská armáda ve středu oznámila, že omezí nálety na Halab, aby umožnila humanitární dodávky. Vyzvala bojovníky a jejich rodiny, aby z města odešli. V opačném případě čelí podle armády "nevyhnutelnému osudu".

K dotazu, proč jsou terčem útoků také nemocnice, civilní domy a zdravotníci, Asad v rozhovoru řekl, že o takových útocích neví. "Naší politikou není ničit nemocnice nebo školy a podobné objekty. Jestliže na něco z toho armáda útočí, pak je to omylem," řekl.

Obvinil USA, že nemají zájem dosáhnout příměří za podmínek, které by umožnily útočit na Frontu dobytí Sýrie (bývalou An-Nusru napojenou na Al-Káidu). Podle prezidenta je tato skupina pro USA "kartou", kterou si střeží. USA měly podle zářijové dohody o příměří pomoci oddělit umírněnou opozici od Fronty dobytí Sýrie, ale nepodařilo se jim to. Tato organizace je ale v USA řazená k teroristickým skupinám. Neúspěch dohody o příměří USA připisují Rusku a Sýrii, protože právě jejich letectva obnovila útoky.