Asad řekl, že nepřipustí, aby napětí s Tureckem vyústilo ve válku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad v dnešním tureckém tisku řekl, že nepřipustí, aby současné napětí mezi Sýrií a Tureckem vyústilo v otevřený ozbrojený konflikt.

Vztahy mezi oběma státy zhoršilo červnové sestřelení tureckého průzkumného letadla syrskou protiletadlovou obranou. Asad podle Reuters prohlásil, že by si býval přál, aby se to nestalo.

„Dozvěděli jsem se, že to (letadlo) patří Turecku až poté, co bylo sestřeleno. Říkám na sto procent: 'Kéž bychom jej bývali nesestřelili',“ citoval Asada ve svém dnešním vydání turecký deník Cumhuriyet.

Průzkumný stroj vletěl podle Ankary do syrského vzdušného prostoru jen nakrátko, jinak byl prý v mezinárodním prostoru. Trosky letounu a oba členy posádky se zatím nepodařilo najít.

Syřané trpí v Asadových vězeních

Oponenti Asadova režimu jsou v Sýrii vystaveni stále většímu nátlaku. Syrské zpravodajské služby provozují v zemi 27 věznic, ve kterých krutě mučí zadržené lidi. Tvrdí to zpráva, kterou dnes podle agentury Reuters zveřejnila nezisková organizace Human Rights Watch (HRW) se sídlem v New Yorku.

Lidé jsou v těchto žalářích biti klacky a kabely, páleni kyselinou a sexuálně zneužíváni. Zástupci režimu jim rovněž vytrhávají nehty. HRW zprávu vypracovala na základě rozhovorů s více než 200 lidmi, kteří mučení ve věznicích zažili.

Zpravodajské služby využívají centra mučení podle HRW od loňského března, kdy vláda prezidenta Asada začala tvrdě potlačovat protesty, které mají za cíl především prezidentův odchod.

„Použili dva dráty spojené s autobaterií a dávali mi elektrošoky. Použili dvakrát elektrický paralyzér na mé genitálie. Myslel jsem, že již nikdy neuvidím rodinu. Takto mě mučili třikrát po tři dny,“ citovali autoři zprávy jednatřicetiletého Syřana, který byl v červnu vězněn ve městě Idlíb.

HRW zdokumentovala více než 20 mučících metod, které podle ní jasné dokazují nelidské zacházení ze strany státu, který se tak dopouští zločinů proti lidskosti. Nevládní organizace vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby syrský režim postavila před Mezinárodní trestní soud (ICC) a zavedla sankce proti syrským představitelům, kteří jsou za týrání odpovědní.

„Rozsah a nelidskost této sítě mučících center jsou skutečně hrozné. by nemělo držet ochranou ruku nad lidmi, kteří za to odpovídají,“ řekl výzkumník HRW Ole Solvang.

jako dlouholetý spojenec Sýrie a již vetovaly dvě rezoluce, kterými chtěla RB OSN odsoudit Damašek a pohrozit mu sankcemi. Francouzský velvyslanec při OSN Gerard Araud v pondělí potvrdil novinářům, že za této situace bude těžké postavit syrský režim před ICC.