Asad se stále spoléhá na ruské zbraně

Rusko Sýrii dodává i cvičné a lehké bojové letouny Jak-130

Rusko Sýrii dodává i cvičné a lehké bojové letouny Jak-130 Zdroj: CC BY 3.0: Julian Herzog (Wikimedia Commons)

Zbraně ruského původu tvořily před startem revoluce zhruba padesát procent výbavy syrských bezpečnostních složek. Po vypuknutí protestů obchod zřejmě na nějakou dobu ustal, existují však signály, podle kterých jsou dodávky v poslední době opět na vzestupu. Prezidentovi Bašáru Asadovi se patrně i v současném chaosu daří za výzbroj svému zastánci platit, píše Reuters.

Agentura s odkazem na nejmenované ruské zdroje přímo z prostředí obrany uvádí, že Asad začal v uplynulých měsících posílat peníze v rámci kontraktu na protiletadlové systémy v hodnotě téměř miliardy dolarů. Realizuje se podle nich i zakázka na cvičná bojová letadla za půl miliardy. „Už provedli první platbu na letadla Jak-130, asi deset procent z ní. Ohledně systémů S-300 už jistě složili zálohu ve výši dvaceti procent, ale možná už to v tuto chvíli bude dokonce polovina,“ prohlásil zmíněný zdroj.

Proslýchá se, že obchod ulehčuje přítomnost Asadova strýce v Moskvě. „Dohlíží na veškeré operace, aby zajistil, že všechno půjde podle plánů,“ tvrdí stoupenec syrské opozice žijící v ruské metropoli.

Těmto zvěstem nasvědčuje i čilý lodní provoz mezi Ruskem a Sýrií. Podle důvěryhodných informací o pohybu plavidel v oblasti za uplynulých 18 měsíců směřovalo z ukrajinského přístavu v Černém moři využívaného Rusy do syrského Tartusu přinejmenším čtrnáct lodí. Devět z nich podniklo plavbu od letošního dubna.

Milan Slezák: Bushovy stopy a útok, který nemá bolet