Asadova armáda hlásí úspěchy, postupuje k Palmýře ničené islamisty

Syrští vojáci,

Syrští vojáci, Zdroj: ctk/ap

Syrské jednotky spolu se spojeneckými milicemi dobyly město Mahín v centrální části země, o které bojovaly proti organizaci Islámský stát (IS) přes 20 dní. Informovala o tom dnes syrská státní televize. Syrské armádě pomáhá od konce září Rusko a podle sdělení jeho ministerstva obrany zasáhla ruská letadla v minulých dvou dnech přes 470 teroristických cílů v osmi syrských provinciích.

Po dvacetidenních bojích syrská armáda uspěla v provincii Homs a vedle města Mahín tam získala rovněž vesnici Havárín. Islámský stát podle syrské televize utrpěl v bojích značné ztráty. Syrské vojáky údajně podporovala ruská letadla a vrtulníky.

Armáda chce postupovat dál ke Karjatajnu, který leží asi 15 kilometrů od Mahínu. Bojovníci IS mají toto město pod kontrolou od začátku srpna a zničili tam katolický klášter z 5. století. Syrští ochránci lidských práv také hlásí, že syrská armáda postupuje k historické Palmýře, která padla do rukou IS v květnu.

Ruská letadla o víkendu zničila přes 470 teroristických cílů a podle ministerstva vnitra také za minulých pět dní zasáhla tisíc cisternových tahačů, které IS používá k přepravě ropy do rafinerií. Při ruských náletech bylo zasaženo také úložiště ropy ležící asi 15 kilometrů od Rakky, kde má hnutí Islámský stát hlavní stan. Ropa je hlavním zdrojem příjmů radikálů.

Dobyté město Mahín

O vývoji v Sýrii bude dnes v Íránu jednat ruský prezident Vladimir Putin, který už dorazil do Teheránu. V Abú Zabí zase jedná o sjednocení syrské opozice americký ministr zahraničí John Kerry.

Minulý týden se bojovalo také v oblastech Irbín a východní Ghúta u Damašku. Organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes oznámila, že při útocích byla ve čtvrtek v Irbínu zasažena jedna z nemocnic podporovaných touto organizací a že tam zemřeli dva zdravotníci. V těsné blízkosti nemocnice údajně dopadly dvě řízené střely právě ve chvíli, kdy zdravotníci přijímali zraněné.

Bez ohledu na civilisty

„Lékaři bez hranic jsou zděšeni tím, že bylo znovu zasaženo zdravotnické zařízení a jeho personál právě ve chvíli, kdy poskytoval první pomoc lidem zraněným při bombardování, které nebere žádné ohledy na civilisty,“ citovala ve svém prohlášení MSF ředitele operací Lékařů bez hranic Brice de le Vingneho.

Oblast východní Ghútu mají v rukou odpůrci režimu v Damašku a syrská armáda na jejich pozice často útočí. V minulých dnech se vyjednávalo o lokálním příměří, ale boje neustaly.

Organizace MSF provozuje na severu Sýrie šest zdravotnických zařízení a přímo podporuje více než 150 zdravotnických středisek a nemocnic na celém území Sýrie, zvláště pak v obléhaných oblastech. Jde převážně o provizorní nemocnice bez personálu Lékařů bez hranic, kterým organizace poskytuje materiální podporu, školení a konzultace.