Ať dostane Mladič doživotí, navrhuje žalobce tribunálu pro bývalou Jugoslávii

Doživotní trest vězení navrhl pro někdejšího vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Doživotní trest vězení navrhl pro někdejšího vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Zdroj: ČTK

Mladić je považován za jednoho z hlavních aktérů krvavých etnických čistek, které provázely válku v Bosně.
Bývalý bosenskosrbský vojenský generál Ratko Mladič
Mladič se před spravedlností dlouho skrýval.
Tribunál v Haagu odsoudil již bývalého Mladičova souputníka Radovana Karadžiče. Za válečné zločiny dostal čtyřicet let.
5
Fotogalerie

Doživotní trest vězení navrhl dnes pro někdejšího vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Informovaly o tom zahraniční agentury. Mladić u soudu čelí obžalobě z genocidy a několika dalších zločinů.

Mladić je považován za jednoho z hlavních aktérů krvavých etnických čistek, které provázely válku v Bosně. S jeho působením je spojen hlavně masakr civilistů ve Srebrenici, kde v červenci 1995 zahynulo na 8000 muslimských mužů a chlapců.

"Bylo by urážkou přeživších i mrtvých a potupou justice, kdyby (Mladić) dostal trest nižší než ten ze zákona nejpřísnější - trest doživotní," uvedl žalobce Alan Tieger.

Podle žalobců vydal Mladić osobně rozkaz k zabíjení muslimů v Srebrenici. Zabíjení přitom označili za nejhorší masakr v Evropě od konce druhé světové války.

Už v červenci 1995 bylo v Haagu proti Mladičovi oficiálně vzneseno obvinění. Od roku 2001, kdy byl tribunálu vydán bývalý srbský prezident Slobodan Milošević, se Mladić skrýval. Zatčen byl v květnu 2011. Třiasedmdesátiletý Mladić již několikrát prohlásil, že je nevinný. Na závěrečnou řeč žalobce nijak zjevně nereagoval.

Mladičovi obhájci pronesou závěrečnou řeč v následujících dnech. Verdikt soudu a rozhodnutí o trestu v posledním z velkých případů ICTY se očekává až příští rok.

Letos v březnu soud poslal na 40 let do vězení bývalého politického předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče. Uznal ho vinným z genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem a z dalších zločinů. Karadžić se proti rozsudku odvolal.