Atentát v Istanbulu může Turecku přinést odliv německých turistů

muž pláče při pohledu na místo výbuchu v Istanbulu

muž pláče při pohledu na místo výbuchu v Istanbulu Zdroj: ctk

Úterní sebevražedný atentát v historickém centru Istanbulu, při němž zemřelo nejméně osm německých občanů, může být ranou pro turecký turistický průmysl, pokud Němci ztratí důvěru v to, že je v zemi bezpečno. Ačkoli Němci ani po teroristických útocích v severní Africe neztratili chuť cestovat, tak některé země rychle přišly o jejich přízeň, což je třeba případ Tuniska, napsala agentura DPA.

Pro Turecko by odliv německých turistů byl velmi citelnou ranou, protože jich do země každoročně jezdí více než pět milionů. „Terorismus se teď přímo a bez okolků obrací proti turistům. To je úplně nový rozměr,“ řekl DPA Martin Lohmann z turistického institutu v německém Kielu. Jestli ale útok v Istanbulu preference Němců nějak výrazně ovlivní se podle něj zatím nedá říct. „Dopad takových útoků je většinou jen regionální a časově omezený,“ dodal Lohmann.

Turecko zatím těžilo z toho, že se řada středozemních států po sérii povstání během arabského jara stala pro turisty méně lákavými. Od roku 2012 se počet německých turistů v Turecku rok co rok zvyšoval, loni tam přijelo celkem 5,5 milionu Němců. Až 95 procent z nich však míří do plážových letovisek na západě Turecka a nikoli do velkých měst jako je Istanbul a Ankara.

Mluvčí nadnárodní cestovní kanceláře TUI upozornil, že v Istanbulu se teroristické útoky odehrály už v minulosti, a přesto Němci do země jezdili dál. Zda to tak bude i v tomto případě, se prý dá ale jen těžko odhadnout. Nový je totiž hlavně ten fakt, že tentokrát při útoku zahynuli Němci.

Terorismus se teď přímo a bez okolků obrací proti turistům. To je úplně nový rozměr

To, jak rychle dokážou cestovatelé ztratit zájem o konkrétní destinaci, ukazuje případ Tuniska. To v posledních letech patřilo mezi německými turisty k nejoblíbenějším místům dovolené v severní Africe, jezdilo jich tam každoročně na 400 tisíc. Loni v březnu však teroristé nejprve zaútočili v muzeu Bárdá v Tunisu a v červnu osamělý útočník postřílel v hotelu v Súse 38 rekreantů. Německá asociace cestovního ruchu (DRV) odhadla, že proto loni počet německých turistů procentuálně klesl dvojciferným číslem. A to přesto, že německé ministerstvo zahraničí nevydalo co se týče cest do Tuniska žádné varování.

Egypt naopak navzdory pádu ruského letadla na Sinaji důvěru turistů z Německa neztratil, možné negativní následky by ale mohl mít nedávný útok v rudomořském letovisku Hurgada. Z nejistoty panující na východě Středozemí hojně těží i země, které leží na opačném konci regionu. Například v Maroku by se podle DRV mohl počet německých turistů oproti období let 2012 až 2014 více než zdvojnásobit. A profitovat nejspíš bude mezi Němci dlouhodobě oblíbené Španělsko.

Německý tisk: Po útoku v Istanbulu musíme bojovat proti IS