Atentáty ve Volgogradu mají už 34 obětí, zatím se k nim nikdo nehlásí

Volgograd (ilustrační foto)

Volgograd (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0 DE: High Contrast via Wikimedia

Na 34 mrtvých vzrostla bilance dvou teroristických útoků v jihoruském Volgogradu, v noci na dnešek zemřeli tři z více než stovky zraněných lidí. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Interfax. V nemocnicích stále zůstává více než šest desítek lidí. K atentátům se dosud nikdo nepřihlásil.

Bombové útoky otřásly Volgogradem v neděli a v pondělí. Nedělní exploze na vlakovém nádraží si podle nejnovější bilance vyžádala 16 obětí, dosud oficiální statistika uváděla 14 mrtvých. V pondělí obdobná exploze zcela zdemolovala jeden z městských trolejbusů. Počet mrtvých v důsledku tohoto atentátu vzrostl na 18.

Teroristické údery vyvolaly otázky o bezpečnosti v zemi, která bude v únoru v jihoruském Soči hostit zimní olympijské hry. Prezident Vladimir Putin nařídil posílit bezpečnostní dohled v celé zemi, bezpečnostní složky uvedl do zvýšené pohotovosti a ředitele ruské kontrarozvědky FSB Alexandra Bortnikova odeslal do Volgogradu.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach vyjádřil v dopise adresovaném Putinovi přesvědčení, že Rusko je schopné zajistit bezpečnost sportovců i návštěvníků her. Atentáty Bach podle RIA Novosti označil za „odporný útok na nevinné lidi“.

Ve Volgogradu je podle místních představitelů v pohotovosti asi 5200 policistů a dalších členů bezpečnostních sborů. Policisté zadrželi na devět desítek lidí, z nichž někteří nebyli schopni prokázat svou totožnost nebo odporovali policejním příkazům, uvedl Reuters. Někteří u sebe měli zbraně. Prozatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by zadržení měli vazby na atentáty, případně plánovali další útoky.

Agentura ITAR-TASS napsala, že policie se zaměřuje především na sezonní dělníky z Kavkazu a z bývalých sovětských republik. Obhájci lidských práv opakovaně kritizují ruské úřady, že právě tyto skupiny lidí kvůli jejich původu diskriminují.

Ruské úřady zatím nevědí, kdo za atentáty stál. Předpokládá se, že je zorganizovali islámští radikálové. Nedělní sebevražedný výbuch podle všeho spáchal třicetiletý Pavel Pečonkin, etnický Rus, který se přidal k dagestánským povstalcům. Potvrdit to má analýza DNA. Pečonkinův otec již v pondělí podle Interfaxu k testům poskytl své krevní vzorky.