Atény odmítají další škrty a daně. Příjem domácností klesl o čtvrtinu

Stávka v Řecku

Stávka v Řecku Zdroj: CTK

Vláda v Aténách se s věřiteli pře o podobu rozpočtu na příští rok a Řekové se bojí, že výsledkem budou nová úsporná opatření. Odbory proto včera u příležitosti návštěvy zástupců takzvané trojky uspořádali další generální stávku.

Věřitelé míní, že vládě bude příští rok ke splnění rozpočtového cíle chybět až 2,5 miliardy eur. Vyzývají ji, ať s tím něco učiní. Premiér Antonis Samaras ale tvrdí, že další škrty v platech a penzích či daňová zvýšení už nejsou možné.

„Společnost to nemůže unést, ekonomika to nemůže unést a současná finanční situace to ani nevyžaduje,“ podotýká.
Lidé si stěžují na aktuální téměř 28procentní nezaměstnanost a tvrdí, že už jsou na samém dně. „Obětovali jsme všechno a oni neustoupí ani o píď,“ řekla na adresu věřitelů účastnice stávky.

Podle zprávy OECD se čistý příjem řeckých domácností mezi roky 2007 a 2011 propadl v průměru o 23 procent, což je mezi 34 členskými zeměmi nejvíc. Poměr lidí spokojených se svou situací klesl z 59 procent na 34, v rámci organizace na samé dno. V naprosté většině ukazatelů blahobytu je Řecko pod průměrem.

Řecko v číslechŘecko v číslech | E15

Země se tak dostala do začarovaného kruhu: věřitelé na ni tlačí, ať dá veřejné finance do pořádku, vláda snižuje výdaje a zvyšuje daně, lidé je nemohou a nechtějí platit a úřady si s tím neumějí poradit. Šedá ekonomika se podle odhadů podílí na tvorbě HDP zhruba ze čtvrtiny, kvůli daňovým únikům stát ročně přichází o desítky miliard eur.

Vláda proto nyní například posílá daňové inspektory do malých podniků. Jejich návštěvy však nejsou příliš úspěšné a přispívají spíše k napětí ve společnosti. „Co dělají tady? Proč nejdou po velkých rybách?“ postěžoval si deníku The New York Times restauratér na Krétě.