Australané objevili unikátní kostru prehistorického vombata

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Australští vědci objevili kostru obrovského prehistorického vombata, který na Zemi žil před dvěma miliony let. Odborníci nález z farmy ve státě Queensland řadí k nejvýznamnějším v australské historii, protože kostru prehistorického býložravce se poprvé podařilo najít vcelku.

Profesor Mike Archer z Univerzity Nového Jižního Walesu nález označuje za výjimečný. „Našli jsme největšího vačnatce, jakého známe,“ řekl BBC o asi tři tuny vážícím zvířeti, jehož velikost odborníci přirovnávají k nosorožci. Nalezená kostra bude převezena do instituce Riversleigh Fossil Centre. Vědci doufají, že by se v okolí farmy v severním Queenslandu, kde byla objevena, mohl nacházet rozsáhlý „hřbitov“ dalších prehistorických obrů.

Druh diprotodon optatum byl na území dnešní Austrálie široce rozšířen ještě v době před 50.000 lety, kdy tam přišli první lidé. Odborníci se domnívají, že právě oni, nebo změny klimatu, stojí za vyhynutím těchto obrovských vačnatců.

Prehistoričtí býložravci byli předchůdcem dnešních vombatů (vombatus ursinus), kteří se v průměry dorůstají délky jednoho metru a váží 20 až 35 kilogramů.