Austrálie a Čína se ocitly na pokraji obchodní války

Nové pravomoci australského premiéra Scotta Morrisona mu od úterý umožňují například rušit mezinárodní dohody. Dál se tím vyostřují vztahy Austrálie s Čínou.

Nové pravomoci australského premiéra Scotta Morrisona mu od úterý umožňují například rušit mezinárodní dohody. Dál se tím vyostřují vztahy Austrálie s Čínou. Zdroj: Reuters

Čína uvalila více než 200procentní clo na dovoz australského vína. Pro Austrálii je to velká ztráta, protože Číňané jsou největšími odběrateli.
Austrálie na jaře nepřímo obvinila Peking, že může za rozpoutání koronavirové pandemie.
3
Fotogalerie

Australský ministr financí Simon Birmingham obvinil Čínu z podkopávání vzájemné obchodní dohody a cílené diskriminace australských exportérů. „Zvážíme všechny možnosti, jak vyřešit tento spor,“ dodal Birmingham. Jak si všímá například BBC, je to dosud nejostřejší vyjádření Austrálie na adresu svého nejvýznamnějšího hospodářského partnera. 

Spor Číny s Austrálií vře ve stínu konfliktu Číny se Spojenými státy. Peking na konci listopadu uvalil vysoká cla na dovoz australského vína, a to až do výše 212 procent. Omezil také dovoz australského ječmene a hovězího masa. Některé komodity, například dřevo, zakázal úplně. 

„Pokud by se sankce v následujících týdnech rozšířily třeba i na klíčovou železnou rudu, Austrálie tím může ztratit až šest procent svého hrubého domácího produktu,“ varuje Rod Tyers, profesor ekonomie ze Západoaustralské univerzity.

Čína je pro Austrálii zdaleka nejdůležitějším odběratelem zboží a služeb. Pravidelně nakupuje přibližně třetinu veškerého australského exportu. V roce 2018 za ně zaplatila 123,3 miliardy dolarů, zhruba 2,7 bilionu korun. Japonsko jako druhý největší zákazník Australanů neodebírá ani polovinu této částky.

Také Austrálie je pro Čínu významným partnerem a před pěti lety s ní podepsala smlouvu o volném obchodu. Vztahy mezi zeměmi nicméně ochladly předloni, kdy australská vláda zakázala čínské telekomunikační společnosti Huawei podílet se na budování tamních sítí páté generace 5G. 

Canberra rovněž dlouhodobě kritizuje Peking kvůli potlačování lidských práv ujgurské menšiny nebo prozápadně smýšlejících obyvatel Hongkongu. Na klidu Číně jistě nepřidává ani australská vojenská spolupráce s USA v Tichomoří. Zlepšení vztahů nepomohlo letos na jaře ani to, že kabinet premiéra Scotta Morrisona vyzval k mezinárodnímu vyšetření původu koronavirové nákazy. 

„Někteří lidé v Austrálii s mentalitou studené války a ideologickými předsudky pohlížejí na vývoj v Číně jako na hrozbu a podnikají chybné kroky. Zavinili propad čínsko-australských vztahů a složitou situaci,“ reagoval mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťiang.

Provokace jsou ovšem oboustranné. Čao Li-ťiang například v minulém týdnu obvinil Australany z páchání válečných zločinů v Afghánistánu a zveřejnil na Twitteru digitálně upravenou fotografii, na níž australský voják podřezává hrdlo malému dítěti. Premiér Morrison označil příspěvek za „odporný“ a dožadoval se od Pekingu oficiální omluvy, což čínská strana odmítla.

Další vyostření konfliktu přišlo toto úterý, kdy australský parlament přidělil ministerskému předsedovi nové pravomoci. Federální vláda díky nim může nově rušit mezinárodní dohody a bránit australským spolkovým státům účastnit se čínského hospodářského projektu Nové Hedvábné stezky. Morrison je oprávněn blokovat i spolupráci mezi čínskými a australskými univerzitami, stejně jako zahraniční vměšování do řady jiných sektorů, od kultury až po cestovní ruch.    

Nedá se tudíž očekávat, že by se vzájemná nevraživost v blízké době zmírnila. Klíčové podle odborníků bude, jaký postoj zaujme k čínské zahraniční politice příští prezident Spojených států Joe Biden. „Bidenova administrativa by mohla australskou pozici posílit,“ řekl nedávno Michal Mejstřík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy České televizi.