Austrálie masivně zvýší výdaje na armádu, zdvojnásobí flotilu ponorek

australská ponorka

australská ponorka Zdroj: Wikimedia: U.S. Navy

V příštích 10 letech zvýší Austrálie výdaje na obranu o téměř 30 miliard australských dolarů (téměř 529 miliard korun). Oznámil to premiér Malcolm Turnbull. Země tak reaguje na obavy spojené s možnou vojenskou expanzí Číny v regionu. Nejvíce peněz hodlá Canberra investovat do flotily ponorek. Dlouhodobý plán modernizace armády počítá s jejím rozšířením na 12, což je dvojnásobek proti současnému stavu.

Výdaje na obranu se do období 2021-2022 zvýší na 195 miliard AUD, což odpovídá zhruba dvěma procentům velikosti australské ekonomiky, řekl premiér. Další peníze půjdou na nákup armádních plavidel, bojových letounů, obrněných transportérů a dalšího vybavení.

Strategický plán obrany byl podle Turnbulla navržen s ohledem na měnící se povahu regionální bezpečnosti, především pak na hospodářský a vojenský vzestup Číny a větší zaměření Spojených států na oblast západního Tichomoří.

„Spojené státy zůstanou v příštích dvou desetiletích hlavní světovou vojenskou velmocí,“ řekl podle agentury Reuters premiér. „Zůstanou nejdůležitějším strategickým partnerem Austrálie…, aktivní přítomnost Spojených států bude nadále podporovat stabilitu našeho regionu,“ uvedl Turnbull.

Nároky na Jihočínské moře

Čína, která je nejvýznačnějším obchodním partnerem Austrálie, si dělá nároky na téměř celé Jihočínské moře a od konce roku 2013 přistavuje k tamním útesům umělé ostrovy. Čína tvrdí, že tyto práce jsou legální a ujišťuje, že nemá v úmyslu využívat ostrovy k vojenským účelům.

Čínské teritoriální nároky v Jihočínském moři, kudy vedou důležité námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu, se kříží s představami Vietnamu, Filipín, Malajsie, Tchaj-wanu a Bruneje.