Austrálie musí změnit svou imigrační politiku, apeluje OSN

Opera v Sydney. Ilustrační foto

Opera v Sydney. Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Austrálie, Sydney, ilustrační foto
Most v Sydney se dočká nového nátěru
3
Fotogalerie

Austrálie by měla přestat odmítat uprchlíky a změnit své imigrační zákony tak, aby odpovídaly mezinárodním standardům, uvádí dnes vydaná zpráva Výboru OSN pro lidská práva. Ten Austrálii mimo jiné doporučil, aby zkrátila dobu zadržení migrantů, neumísťovala do táborů pokud možno děti a neposílala uprchlíky zpět tam, kde jim hrozí nebezpečí.

OSN a skupiny bránící lidská práva Austrálii kritizují, že žadatele o azyl, kteří se pokusí břehů kontinentu dosáhnout na lodi, zadržuje a posílá je do táborů v ostrovním státě Nauru a v Papui-Nové Guineji, s nimiž Austrálie ohledně detence migrantů uzavřela dohodu. Nijak při tom nepřihlíží k tomu, zda se jedná o uprchlíky, vytýkají Canbeře kritici. O siruaci informovala agentura Reuters.

OSN dále varovala před "hrozbou humanitární krize" v táboře na ostrově Manus u Papuy-Nové Guineje. Detenční centrum bylo zavřeno 31. října, ale 600 žadatelů o azyl se v něm zabarikádovalo, třebaže úřady odpojily vodu a elektřinu. Odmítají odejít, protože se obávají násilí ze strany místních obyvatel. Tábor zavřen byl poté, co soud Papuy-Nové Guineje rozhodl, že celý podnik je nelegální. Místní úřady dnes migrantům daly ultimátum tábor opustit do soboty, anebo přistoupí k použití síly, informovala agentura AFP.

"Ano, Austrálie má právo přijmout přísnou (imigrační) politiku, například migranty přesídlit," uvedl místopředseda výboru Juval Šany. "Nemohou ovšem s žadateli o azyl jednat jako se zločinci a zadržovat je. Musí dostát své povinnosti a neposílat migranty zpět do nebezpečí," řekl dále Šany.

Místopředseda výboru také uvedl, že taková situace je v rozvinuté zemi, jež v jiném kontextu lidských práv dbá, nezvyklá stejně jako fakt, že Austrálie opakovaně doporučení výboru OSN, byť nezávazná, ignoruje.

Agentura Reuters dosud nezískala vyjádření australské vlády. Migrační politiku, v jejímž scénáři jsou migranti posíláni do táborů v jiných zemích, podporuje vláda pravého středu i opoziční labouristé.