Australští znečišťovatelé si připlatí

ilustrační foto

ilustrační foto

Souhlas australského senátu završil několikaletý boj o schválení daně z emisí oxidu uhličitého. Od 1. července příštího roku ji tak bude platit 500 největších znečišťovatelů. Podle některých názorů jde o největší ekonomickou reformu v Austrálii za celé desetiletí, velké vítězství premiérky Julie Gillardové a významný impulz pro prosincové rozhovory o boji proti klimatickým změnám ve světě.

Austrálie, která spoléhá na zásoby uhlí, je v přepočtu na obyvatele největším znečišťovatelem ovzduší z rozvinutých zemí. „Dnes jsme změnili historii,“ prohlásila Gillardová, jejíž kabinet doufá, že legislativa zemi přiměje k orientaci na alternativní zdroje.

Kabinet stanovil počáteční taxu za tunu oxidu na 23 australských dolarů (435 korun). Mezi plátci budou například těžební a ocelářské firmy. Vyňato bude naopak zemědělství, které se na emisích podílí přibližně z 16 procent. Od roku 2015 by měl začít fungovat volný trh s emisními povolenkami.

Za návrh lobbovali ochránci životního prostředí, byly proti němu ale také velké protesty. Opozice argumentovala tím, že daň povede ke ztrátě pracovních míst a zvyšování nákladů na život. Tvrdila, že pokud vyhraje volby v roce 2013, daň zruší. Vláda doufá, že kritiky z řad obyvatel uchlácholí tím, že část vybraných peněz použije na kompenzaci jejich vyšších výdajů.