Až sto liber týdně pro všechny. Nepodmíněný příjem chtějí vyzkoušet i anglická města

Britská libra

Britská libra Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Libry, ilustrační foto
Anglické město Hull.
4
Fotogalerie

Anglické město Hull zřejmě otestuje vyplácení nepodmíněného příjmu. Obyvatelé čtvrtmilionového sídla by dostávali bez ohledu na výši svého výdělku každý týden příspěvek od 50 (1400 korun) do 100 liber (2900 korun). Nápad na experiment získal podporu napříč radními. O plánu informoval server deníku The Guardian.

Předseda hullské městské rady Matt Jukes v této věci již kontaktoval i stínového labouristického ministra financí Johna McDonnella, který mu přislíbil podporu. Zatímco ale konzervativci v hullské městské radě vyzkoušení experimentu podporují, britská konzervativní vláda ji mezi své priority neřadí.

„Mětská rada svým rozhodnutím prokázala, že Hull je progresivním městem. Jsem pyšný na to, že vyzkoušení nepodmíněného příjmu odsouhlasily strany napříč politickým spektrem,“ uvedl hullský radní Jack Haines.

Podle něj by zavedení systému mohlo prospět celé zemi. Sociální systém, který je ve Velké Británii nastavený, považuje za nefunkční.

Podobný systém, který The Guardian popisuje jako ambiciózní, vyzkoušela již některá města ve Finsku nebo Keni. A kromě Hullu se k pilotnímu programu chtějí připojit i Liverpool a Sheffield.

Experiment z Finska, při kterém bylo dvěma tisícům náhodně vybraných nezaměstnaných každý měsíc vypláceno 560 eur (asi 14 500 korun), prokázal mimo jiné to, že nepodmíněný základní příjem činí lidi šťastnějšími. Na přístup ke hledání zaměstnání však vyplácení dávky vliv nemělo.