Baku a Jerevan se dohodly na dalším příměří. 700 ekonomů vyzvalo Američany, aby nevolili Trumpa

Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem probíhají už pět týdnů a vyžádaly si stovky životů. Státy se přitom už podruhé domluvily na jejich zastavení.

Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem probíhají už pět týdnů a vyžádaly si stovky životů. Státy se přitom už podruhé domluvily na jejich zastavení. Zdroj: e15.cz

Novou litevskou premiérkou se s největší pravděpodobností stane ekonomka a bývalá ministryně financí Ingrida Šimonytėová.
Americký prezident Donald Trump je podle 700 předních světových ekonomů pro Spojené státy pohromou. Voliči by měli hlasovat pro jeho soupeře.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Mír napodruhé

Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na zastavení bojů o Náhorní Karabach. Příměří bylo uzavřeno na společném jednání jejich ministrů zahraničí v americkém Washingtonu a platit má od pondělí. Zda však bude dodrženo, zůstává nejisté, neboť obě strany již uzavřely podobnou dohodu 10. října v Moskvě a ještě tentýž den ji porušily. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev navíc jen několik hodin před vydáním této zprávy ve svém projevu prohlásil, že nepřistoupí na bezpodmínečný mír. Válka o Náhorní Karabach trvá již pět týdnů a podle některých zdrojů si vyžádala už stovky životů.     

Litevské volby ovládly ženy

V Litvě se o víkendu konaly parlamentní volby a na základě předběžných výsledků to vypadá, že dosavadní kabinet ministerského předsedy Sauliuse Skvernelise utrpěl těžkou porážku. Vládu nově převezmou tři opoziční středopravé strany, které jsou všechny vedené ženami. Novou litevskou premiérkou se s největší pravděpodobností stane ekonomka a bývalá ministryně financí Ingrida Šimonytėová.Novou litevskou premiérkou se s největší pravděpodobností stane ekonomka a bývalá ministryně financí Ingrida Šimonytėová.|Reuters

Novou premiérkou se s největší pravděpodobností stane někdejší litevská ministryně financí Ingrida Šimonytėová. Hlasování se odehrálo v době, kdy v zemi prudce stoupá počet nakažených koronavirem. Voliči museli při příchodu k urnám dodržovat rozestupy, mít zakryté obličeje a přinést si vlastní psací nástroj.  

Z trhů a burz 

Červený začátek týdne

Evropské akcie zahájily týden propadem. Panevropský index Stoxx600 ztrácí 0,9 procenta. Obdobný pokles signalizují i futures na tituly předních amerických indexů.

Spojení kanadských těžařů

Kanadská ropná společnost Cenovus Energy koupila za 3,8 miliardy kanadských dolarů, tedy zhruba 66,4 miliardy korun, svého rivala - firmu Husky Energy. Jejich sloučením vzniká třetí největší producent ropy a zemního plynu v Kanadě. Ke spojování těžařských korporací dochází ve světě čím dál tím častěji. Společnosti se tak brání klesající poptávce po ropě, kterou způsobila pandemie. Akcie Cenovusu v pátek, tedy ještě před oznámením o zmiňované transakci, klesly o 0,8 procenta na 3,71 amerického dolaru za akcii.      

Tweet dne

„700 ekonomů může mít 7000 názorů, ale všichni se shodli na jedné věci: další čtyři roky s Trumpem by byly katastrofální.”

Více než sedm stovek ekonomických expertů, včetně sedmi vítězů Nobelovy ceny, se v otevřeném dopise staví proti znovuzvolení amerického prezidenta Donalda Trumpa. Současný šéf Bílého domu podle nich podkopává demokracii, šíří nebezpečné dezinformace a nezvládá boj s pandemií koronaviru. Výzvu podepsali například Paul Milgrom, Oliver Hart nebo George Akerlof.   

Stane se dnes

  • Velká Británie a Evropská unie budou pokračovat ve vyjednávání o pobrexitových vztazích. Rozhovory potrvají minimálně do středy 28. října. 
  • Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská zřejmě vyzve z exilu své spoluobčany ke generální stávce za odstoupení prezidenta Lukašenka. 
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navštíví Řecko. 
  • V Polsku se očekávají protesty proti rozhodnutí tamního ústavního soudu, který omezil možnost potratů. Demonstranti chtějí zastavit dopravu ve Varšavě. 
  • Institut pro ekonomický výzkum zveřejní vývoj podnikatelské důvěry v Německu za říjen.