Bank of China, Honda či Sberbank. Transparency kritizuje nadnárodní firmy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Velké nadnárodní společnosti nejsou dostatečně transparentní a neposkytují důležité informace, které by mohly pomoci při boji s korupcí a daňovými úniky. Vyplývá to z analýzy 124 předních světových podniků obchodovaných na burze, jejíž výsledky zveřejnila organizace Transparency International (TI).

Nejlépe si podle analýzy z hlediska transparentnosti vedou evropské společnosti, nejhůře jsou na tom naopak čínské firmy. Za pětici největších hříšníků označila TI čínské finanční skupiny Bank of China, Bank of Communications a Agricultural Bank of China, dále japonskou automobilku Honda Motor a ruský finanční ústav Sberbank. Nejlepší hodnocení si naopak vysloužila italská energetická společnost Eni, za kterou následoval britský operátor Vodafone.

„Potřebujeme více transparentnosti od nadnárodních společností, jejichž síla ve světové ekonomice se může měřit s největšími zeměmi,“ řekl podle agentury Reuters předseda TI José Ugaz. „Pokud nebudou firmy reagovat na výzvy k větší transparentnosti a zodpovědnosti, budou riskovat poškození své značky a ztrátu zákazníků,“ upozornil.

Analýza TI například ukázala, že téměř tři čtvrtiny podniků nezveřejňují údaje o daních placených v zahraničí. Více než dvě pětiny firem navíc neinformují ani o zahraničních tržbách. „Znamená to, že nikdo neví, jak velké daně tyto podniky platí a jak vytvářejí své tržby,“ uvedl programový ředitel TI Ben Elers.