Bankovní unie v Evropě: české veto je mimo hru

Na čtvrteční skupinový snímek ze zahájení Evropské rady se chystají s Petrem Nečasem stálý předseda Rady EU Herman Van Rompuy (vpředu druhý zprava), švédský premiér Fredrik Reinfeldt (vzadu první zleva) či slovinský kolega Janez Janša (třetí zleva).

Na čtvrteční skupinový snímek ze zahájení Evropské rady se chystají s Petrem Nečasem stálý předseda Rady EU Herman Van Rompuy (vpředu druhý zprava), švédský premiér Fredrik Reinfeldt (vzadu první zleva) či slovinský kolega Janez Janša (třetí zleva). Zdroj: ctk

Zlobila Česká republika na úvod v pátek skončené Evropské rady, která si vytkla posunout kupředu projekt bankovní unie, oprávněně, či nikoli? Pohled nazpět ukazuje, že důvody k výhradám Praha měla. Evropská unie si nicméně našla cestu, jak ostří české kritiky a hrozbu veta otupit – v zájmu Německa a Francie. Česku, jemuž vyrazily obě velmoci a jejich spojenci „klacek“ z ruky, nezbývá než vyčkat. A pak se pečlivě rozhodnout, zda se přidat, nebo zůstat mimo.

Český bankovní sektor je specifický. Zhruba pětadevadesát procent v něm patří peněžním ústavům, které jsou dcerami mateřských domů se sídlem v eurozóně. Tedy té většiny v EU, která má položit základ k bankovní unii. Další se mohou připojit.

Bankovní unie, založená na finanční solidaritě a vyztužená společným pojištěním vkladů a fondem pro řešení mimořádných situací, představuje však pro tuzemsko nebezpečí, že z něj odteče hotovost na záchranu „někoho v cizině“. A že se do něj, v případě potíží dejme tomu belgické KBC nebo rakouské Erste, nemusí peníze vrátit.

Toto riziko trvá i po summitu. S malou útěchou, že nový bankovní dohled, klíč k unii pro banky, nevznikne do silvestra, kdežto až napřesrok. O klíči je řeč proto, že se o něm rozhoduje, na rozdíl od zbylých náležitostí, jednomyslně. Na to Praha hrála, a třebaže hrát ještě může, už to nebude ono. Jeden legislativní balík, který by se dal přes plošný dozor torpédovat, očividně nebude. Zvedne-li Česko ruku pro supervizi, mělo by počítat s tím, že ho ve zbylých krocích může přehlasovat kvalifikovaná většina.

Zbývá krajní možnost: dát od bankovní unie ruce pryč. Jako to republika udělala u podpisu Smlouvy o rozpočtové disciplíně. Tuto variantu budou zvažovat pracovní skupiny na ministerstvu financí a Úřadu vlády. V sázce je hodně. Proti volbě jít s hlavním proudem, s důrazem na férové zacházení pro členy se specifickými podmínkami, stojí vyhlídka zařadit se do třetí brázdy. Za země bez eura, které s výhradami, ale přece na bankovní unii kývly.