Banky a firmy periferii nevěří. Stahují eura a mění je na dolary

peníze, ilustrační foto

peníze, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Evropské banky a velké podniky se navzdory politickým prohlášením o snaze zachovat měnovou unii připravují na odchod předluženého Řecka. Peněžní ústavy se zbavují ohrožených aktiv, reformují vlastnickou strukturu a zkoušejí, jak by vypadal návrat „nové drachmy“. Firmy jako Shell a Vodafone stahují z rizikových adres eura a mění je na dolary. Tvrdí to německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung stejně jako britský list Financial Times.

Například konzultantská firma Capco vypracovala 300stránkový návod pro banky, jak postupovat v kauze Grexit. Každé skupině investorů věnovala zhruba 30 stran instrukcí. „Pro naše zákazníky jsme prozkoumali, co musí změnit v počítačových systémech, aby obchodník našel v odkazech řeckou drachmu,“ uvedl partner Capco Bernd Richter.

Řecký scénář provázejí úvahy o osudu Španělska a Itálie nebo o rozštěpení euroklubu jako takového. „Třetina vedoucích pracovníků německých podniků považuje za pravděpodobné, že se euro rozpadne na severní a jižní zónu,“ konstatuje partner Boston Consulting Alexander Roos. Původně pětiprocentní pravděpodobnost, že se eurozóna začíná drolit, stoupla podle Němců na 15 až 20 procent.

Detaily prosakují z finančních zpráv. Plyne z nich, že se mateřské finanční domy loučí s dcerami v krizových ekonomikách a přehazují odpovědnost na národní centrální banky. „Pokud by Španělsko a Itálie odešly z eurozóny, neměla by německá matka problém,“ tvrdí nejmenovaný bankéř. V „odvržených“ španělských a italských dcerách Deutsche Bank už přistálo od tamních centrálních bank devět miliard eur.

Dalším opatřením je vyvádění hotovosti mimo starý kontinent. „Dělají to hlavně velké domy,“ zdůrazňuje Daniel Kapffer, partner Accenture. Součástí tohoto postupu jsou změny smluv, především derivátových kontraktů. „Právníci mají žně,“ líčí jistý zasvěcenec. Průmysl nezůstává pozadu. S tím rozdílem, že interní ujednání zůstávají interními. Alespoň prozatím.

„Nechceme se podílet na malování čerta na zeď,“ říká předseda představenstva automobilky Daimler Bodo Uebber. Pod pokličkou mlčení se odehrává stahování likvidity z periferních území, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Každou noc se vyprazdňuje účet za účtem,“ upozorňuje poradce Alexander Roos z Boston Consulting. Peníze se vzápětí směňují za dolary.

Čtěte také:

V evropských akciích leží už jen půl bohatství ze zlatých časů

Vítězem krizové pětiletky se stalo zlato

Předsudky na vzestupu: krize ničí vztahy uvnitř Evropy

Čile si v tomto směru počíná ropný gigant Shell, největší světový mobilní operátor Vodafone nebo farmaceutická společnost Glaxo Smith Kline.

„Jakýkoli obrat k horšímu v evropské integraci přinese nedozírná nebezpečí pro hospodářskou a politickou stabilitu,“ shrnuje prezident německého průmyslového svazu BDI Hans-Peter Keitel.

Hollande stále věří Řecku

Řecko musí zůstat v eurozóně, mělo by ale ještě ukázat, že myslí vážně své závazky týkající se konsolidace státního rozpočtu. Po setkání s řeckým premiérem Antonisem Samarasem to prohlásil francouzský prezident François Hollande. Podobně se v pátek vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová.

Dluhy problémových zemíDluhy problémových zemí | E15