Banky dál zvažují několik variant účasti na pomoci Řecku

Zahraniční banky a další věřitelé zvažují několik možností, jak by se mohl soukromý sektor podílet na pomoci Řecku. Nezaměřili se tak pouze na vyladění jednoho návrhu. Řekl to dnes agentuře Reuters výkonný ředitel Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara po setkání zástupců bank.

IIF dnes zorganizoval setkání zahraničních bank a věřitelů v Paříži, jehož hlavním tématem bylo jednání o způsobu pomoci soukromého sektoru Řecku. Spekulovalo se, že se banky chtějí dohodnout na detailech plánu francouzských bank, které navrhují prodloužení splatnosti státních obligací.

„Zvažujeme více možností na pomoc Řecku. Nestrávili jsme dnes mnoho času snahou vypilovat konkrétní možnost,“ řekl Dallara. Mezi zvažovanými možnosti jsou podle něj nejen francouzský plán, ale i zpětný odkup dluhu, který by mohl pomoci dlouhodobě.

Kromě Řecka by se případný plán pomoci soukromého sektoru mohl použít i pro další země. Dalším kandidátem je Portugalsko. Pozici země zhoršilo úterní snížení ratingu agenturou Moody's do spekulativního pásma. Největšími držiteli portugalských vládních dluhopisů jsou francouzské, španělské a německé banky. Na konci loňského roku banky v každé z těchto zemí vlastnily obligace za zhruba osm miliard dolarů (135,5 miliardy korun).

Francouzské banky předložily plán, který navrhuje dobrovolné prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů, avšak za rozdílných podmínek. Plán se nejprve setkal s velmi pozitivní odezvou mezi politiky i bankéři, ratingová agentura Standard & Poor's však v pondělí varovala, že tento krok bude znamenat ztráty pro majitele dluhopisů, a bude ho považovat za selektivní platební neschopnost. Zhoršila by tak Řecku rating. IIF je lobbistickou skupinou zahrnující banky, pojišťovny a další finanční instituce, včetně bank BNP Paribas, Deutsche Bank, HSBC a Société Générale. Institut se neformálně snaží koordinovat jednání bank o zapojení soukromého sektoru do pomoci zadluženému Řecku.