Barack Obama začíná nové období

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: reuters

Americký prezident Barack Obama začíná své druhé volební období nadvakrát. Oficiální inauguraci si odbyl včera v poledne, přesně v den, na který podle americké ústavy připadá. Podstatně velkolepější veřejná show je ale v metropoli Washingtonu nachystána na dnešek, kdy mají Američané díky Dni Martina Luthera Kinga pracovní volno.

Na prostranství National Mall poblíž Bílého domu se počítá s 600 až 800 tisíci přihlížejícími. Na první pohled obrovské číslo ovšem poukazuje na fakt, že Obama už netáhne takové davy jako před čtyřmi lety, kdy si nového prezidenta, jenž Američanům sliboval změnu, přišlo živě poslechnout 1,8 milionu lidí.

Podle poradců, které oslovila agentura Reuters, se Obama v inauguračním proslovu zaměří na nadčasová témata. Konkrétní politické návrhy zmíní až ve výročním projevu o stavu unie, který je naplánován na dvanáctého února.

Dnes bude hovořit hlavně o nutnosti politického kompromisu – kvůli vyostřené stranické politice je Kongres dlouhodobě neschopný řešit mimo jiné fiskální krizi federální pokladny. To bude ostatně jedno z centrálních témat celého Obamova volebního období. Pokud v součinnosti s Kongresem nesestaví fungující strategii na snížení momentálně 16bilionového státního deficitu, bude svému nástupci v lednu 2017 předávat zemi na pokraji bankrotu.

Popularita u voličů? Žádná sláva

Prezidentova popularita u Američanů se těsně před inaugurací držela na 52 procentech. To v porovnání s jeho předchůdci, kteří se dočkali znovuzvolení, není zrovna převratný výsledek. Obdobně se Američané dívali na startu druhého volebního období například na George W. Bushe, naopak příznivěji hodnotili Billa Clintona i Ronalda Reagana. Ovšem nikdo z nich nezačínal druhé kolo v situaci, kdy se ekonomika ročně smršťuje o pět procent a každý měsíc přichází o práci osm set tisíc Američanů.

Obama si je dobře vědom toho, že pátý až osmý rok v Bílém domě byl u jeho předchůdců často ve znamení krizí, ať nepředvídaných, jako byl hurikán Katrina v případě Bushe mladšího, či těch, které si zavinili sami, jako byla Clintonova aféra. Jeho poradci se shodují, že největší vliv a šanci dosáhnout trvalejších změn bude mít hlavně v prvním roce nového období.