Barma hledá zahraniční investory

Barma

Barma Zdroj: profimedia.cz

Barma se světu otvírá rychleji, než se ještě před několika měsíci dalo čekat. Dlouholetá disidentka Do Aun Schan Su Ťij cestuje po Evropě a láká investory, do země se chce po 60 letech vrátit Coca-Cola, další stovky zahraničních firem se do Rangúnu sjely na investiční summit. Prezident Thein Sein navíc tento týden ohlásil další kolo reforem, které mají nastartovat ekonomiku.

Civilní režim převzal od vojenské junty vládu před 15 měsíci a snaží se dohnat celé dekády, kdy země stagnovala a na rozdíl od sousedů – Číny a Thajska – se z relativního bohatství propadala do chudoby. Záměrem vlády je docílit v příštích pěti letech ročního průměrného růstu ekonomiky o 7,7 procenta. Prezident si je vědom, že státní rozpočet na rozvoj stačit nebude a že rychlého pokroku je možné dosáhnout především tím, že učiní zemi atraktivní pro cizí podnikatele.

Generál ve výslužbě předesílá zájem o „mezinárodní granty, pomoc, půjčky a technické expertizy“. Investorům slibuje vyjít vstříc omezením státní role v několika důležitých odvětvích včetně telekomunikací, energetiky, lesnictví, vzdělávání, zdravotnictví a finančnictví.

„Privatizace, která je součástí druhé vlny reforem, neznamená, že je rozdělíme a prodáme,“ poznamenal však. Parlament by se už příští měsíc mohl začít zabývat zákonem o zahraničních investicích.

Jaké konkrétní možnosti země nabízí, mohli podnikatelé zjistit například na fóru, které skončilo včera. Podle barmských zdrojů se na něj přihlásilo na 250 zahraničních společností. Čtvrtinu z nich tvořily finanční instituce, poradenské a právnické firmy. Více než pětina účastníků působí v zemědělství, deset procent ve stavebnictví, stejný podíl v ropném a plynovém průmyslu.

„Do roku 2012 byla hlavním investorem v Barmě Čína se zhruba 30 miliardami dolarů investic,“ citovala barmská média náměstka ministra pro národní plánování Kana Zawa. V zemi už jsou aktivní i Thajsko, Hongkong, Jižní Korea a Singapur. Současné politické tání a uvolňování sankcí přivádí do Barmy mimo jiné i americké giganty. Minulý týden ohlásila Coca-Cola, že tam začne podnikat, jakmile to vláda umožní. Podobné plány má například také General Electric. „Západní země se dostanou mezi hlavní investory v nejbližších letech,“ věří Zaw.

Mnoho firem přitom pokukuje po barmských, byť ne přesně prozkoumaných, nalezištích ropy a plynu. Právě tam ale mohou narazit. sice vyzývá Západ, aby přispěl investicemi k demokratizaci Barmy, nabádá však k opatrnosti zejména v této oblasti. „U těžebního průmyslu bychom měli být opatrní, protože to, co vytěžíte, už nezískáte zpátky. Navíc neposkytuje tolik pracovních míst jako jiná odvětví,“ vysvětlila. Prezident má paradoxně podobný názor. Poznamenal, že Barma bude vybírat investice, které nepoškodí životní prostředí a budou v souladu se sociální ekonomikou.