Barma se otevírá světu a chce méně Číny

Barma

Barma Zdroj: profimedia.cz

Když za obchodnicí Čen Čching-fengovou poprvé přišli z úřadu, aby sundala čínský vývěsní štít ze svého obchodu s oblečením, nevšímala si toho. „Když za pár dní přišli znovu a ptali se, proč je čínský štít pořád na svém místě, řekla jsem jim, že jsem měla moc práce,“ říká čínská obyvatelka barmského města Mandalay. „Musela jsem štít hned sundat a podepsat papír, že už ho nevrátím zpátky,“ diví se majitelka obchodu.

Na podobné příkazy si stěžují i další majitelé čínských obchodů. Barmská vláda v hlavním městě Neipyijto sice tvrdí, že žádný oficiální příkaz nevydala, ale případy z Mandalay dobře ilustrují rostoucí rozpaky nad čínským vlivem v zemi.

Jak se Barma otevírá demokratickému světu, její vztahy s Čínou, největším investorem v zemi a druhým nejdůležitějším obchodním partnerem, se mění. Během dvou desetiletí izolace byla Čína pro Barmu nejbližší vojenský, diplomatický i obchodní partner. Obrovské sankce, které na Barmu uvalil Západ poté, co tamní vojenská junta v roce 1988 krvavě potlačila prodemokratické demonstrace, jihoasijskou zemi přinutily obrátit se na Čínu.

„Vláda se už dříve snažila uvalit zákaz na zahraniční vlivy. Zdá se, že se to děje znovu,“ říká Chu Čiech-či, restaurátor v Mandalay, který je také členem čínské menšiny ve městě. Dvě hodiny jízdy autem od Mandalay se formuje protestní kampaň proti čínské největší investici v Barmě: dvojitému potrubí, jež přivede ropu a plyn z Bengálského zálivu do čínských západních provincií, které potřebují obrovské množství obou surovin. Aktivisté v rozhovoru pro Reuters uvedli, že je povzbudilo náhlé rozhodnutí Barmy zrušit jiný čínský projekt v zemi: přehradu Myitsone. Investici za 3,6 miliardy dolarů měla platit Čína a elektřina z ní měla téct do Číny. Koncem září však barmský prezident poslal projekt k ledu.

Obě země se přitom navzájem potřebují. Barma poskytuje čínským vnitrozemským provinciím přístup k moři a pomáhá Pekingu překonat pocit obklíčení americkými spojenci v regionu, Japonskem, Austrálií a Indií. Barma se však za poslední rok změnila. Uvolnila cenzuru, povolila odbory a propustila stovky politických vězňů. Současně se snaží vymanit z ekonomického orbitu mocného souseda. Odměnou Barmě byla v prosinci návštěva Hillary Clintonové, vůbec první návštěva amerického ministra zahraničí od roku 1955.

Vliv Číny zůstává

I kdyby Západ odstranil všechny sankce vůči barmskému režimu, obchodní orientace na Čínu se přes noc nezmění. Barma je bohatá na suroviny, ale jinak zůstává jednou z nejchudších zemí v Asii. Bolestivě potřebuje čínské peníze. Hlavně v příhraničních oblastech Barmy je vliv Číny znát. Z Barmy jezdí kamiony plné dřeva a uhlí, z Číny se vrací se spotřebním zbožím, ale třeba také pivem. Láhev čínského piva Dali stojí 66 kyatů, o polovinu méně než barmského ležáku. Malé barmské firmy nemohou konkurovat cenou.