Bavorský ministr vnitra: Vyřazení Řecka ze Schengenu nelze vyloučit

Joachim Hermann

Joachim Hermann Zdroj: ctk

Pokud Řecko nebude lépe chránit své hranice, je možné uvažovat o jeho vyloučení ze schengenského prostoru voleného pohybu. Na regionální bezpečnostní konferenci v Bulharsku prohlásil bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann. Svým komentářem tak reagoval na návrh českého premiéra Bohuslava Sobotky, podle kterého by v případě selhání ochrany Schengenu měl vzniknout záložní hraniční systém na linii Bulharsko-Makedonie.

Podle Herrmanna může být Řecko k vyloučení z evropského prostoru volného pohybu donuceno tím, že nebude plnit své závazky k efektivní ochraně hranic. Bavorský politik rovněž zdůraznil, že jeho Mnichov a ani Berlín nechtějí udělat z Bulharska a Makedonie čekací zónu pro uprchlíky. Tím podle DPA odkázal na Sobotkův návrh.

Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias naopak považuje uzavření hranic za nemožné. „Pokud bychom chtěli uprchlíky zastavit, musíme proti nim bojovat. Musíme je bombardovat, potápět jejich lodě a nechávat lidi utopit se,“ řekl Kotzias v rozhovoru pro dnešní vydání berlínského listu Die Tageszeitung. „To odporuje jak lidskosti, tak právu EU a mezinárodním konvencím,“ dodal.

Schengenský prostor tvoří nyní 26 států. S výjimkou Irska, Británie, Rumunska, Bulharska, Chorvatska a Kypru jsou jeho členy všechny země EU, z neunijních zemí se k zóně volného pohybu připojily Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island. O vstup do prostoru bez vnitřních hraničních kontrol v současné době usilují Chorvatsko, Bulharsku, Rumunsko a Kypr, naopak Británie a Irsko mají vlastní cestovní unii.