Beata Szydlová je pilná a svědomitá. Bude to stačit?

Beata Szydlová, kandidátka na premiérku polské strany Právo a spravedlnost

Beata Szydlová, kandidátka na premiérku polské strany Právo a spravedlnost Zdroj: CTK

Poté, co strana Právo a spravedlnost ovládla voličskou základnu z venkova, pustila se v boji o hlasy do širších vod. Obecné moralizování nahradila voličsky vděčnými tématy, jako jsou migrace nebo sociální jistoty pro všechny. Šéf Jarosław Kaczyński je ale pro mnohé natolik neskousnutelnou figurou, že na post premiéra vyslal stranickou dvojku Beatu Szydlovou. Prezentuje ji jako novou „železnou dámu“, příští premiérka má ale blíž ke krajně pravicové Marine Le Penové než k Margaret Thatcherové.

Když Ewa Kopaczová před rokem nahradila v premiérském křesle Donalda Tuska, stala se teprve druhou ženou v této funkci. A to po letité pauze, Hana Suchocká předsedala vládě v letech 1992 a 1993. Nyní nahradí Kopaczovou další žena, Beata Szydlová.

Szydlová se dostala do centra pozornosti až v posledních měsících, když vedla předvolební kampaň Andrzeje Dudy na prezidenta. Ten ve volbách zvítězil a stal se v květnu prezidentem. Jeho úspěch zasadil nečekanou ránu Občanské platformě a Szydlová získala ve své straně další body.

Neprovokovat

Vůdce PiS Jarosław Kaczyński (nebo jeho poradci) prokázal politickou pozíravost, když upustil od všeobecně očekávaného obsazení premiérského úřadu a místo sebe navrhl právě Szydlovou. Důvodem je očividně snaha neprovokovat umírněné voliče. Kaczyński totiž lavíruje na hraně kontroverze, svými populistickými výroky často přestřelí. Byl to právě on, kdo varoval Poláky před nebezpečím nakažlivých chorob ze strany uprchlíků. Své oponenty s oblibou obviňuje ze spolupráce s bývalou komunistickou tajnou policií.

Je pravděpodobné, že Kaczyński trochu zaspal dobu. Se svým bratrem Lechem, který zemřel při letecké tragédii u Smolenska v roce 2010, si svého času užívali období bezprecedentní moci. Jedno z dvojčat bylo premiérem, druhé prezidentem. Jejich styl, srovnávaný s bombastickým stylem maďarského premiéra Viktora Orbána, budil u mnohých Poláků nepřehlédnutelnou nevoli a Kaczyński se musel několikrát spálit, než pochopil, že strategie strany potřebuje facelift.

Nasadíme ženu

Pod vedením Kaczyńského prohrála PiS všechny volby od roku 2007. Úspěch se dostavil až letos v létě, kdy šéf strany ustoupil do pozadí a místo sebe dal v prezidentských volbách prostor Andrzeji Dudovi.

Od té doby se Kaczyński mohl přesvědčit, že umírněnější styl prezidenta Dudy, stejně jako jeho serióznější vystupování, nachází u Poláků lepší odezvu. Pro stejný tah se proto rozhodl i v parlamentních volbách a jako premiérskou kandidátku schválil místopředsedkyny strany Szydlovou.

Beata SzydlováBeata Szydlová|Bretislav Kovarik

„Je to naprosto výjimečná a zároveň obyčejná polská žena,“ řekl o Szydlové Kaczyński. Politička symbolicky převzala od prezidenta Dudy jeho bývalý volební autobus a začala objíždět poctivě voliče. „Má cesta bude tou největší debatou s polskými občany,“ prohlásila, než vyrazila na svoji pouť.

S Kaczyńským Szydlová sdílí mnohé hodnoty, především je to důraz na tradiční křesťanství a rodinu. Oslovuje zejména voliče, kteří z úctyhodného ekonomického růstu posledních dvou desetiletí příliš netěžili.

Pilná dcera horníkova

Beata Szydlová pochází z malého hornického města Brzeszcze, které leží nedaleko Osvětimi. O svém dětství se Szydlová zmiňuje i na svých webových stránkách: „Na teplo našeho domova vzpomínám s dojetím.

Nechyběla nám ani podpora, ani disciplína. Rodiče tvrdě pracovali, tatínek byl horníkem.“ Szydlová na sebe prozrazuje, že je od dětství vášnivou čtenářkou a škola ji vždy bavila. Dobře se učila a šla studovat etnografii na Jagellonskou univerzitu v Krakově.
Na univerzitě se seznámila se svým nynějším manželem Edwardem, kterého si v roce 1987 vzala.

Beata Szydlová a Jarosław KaczyńskyBeata Szydlová a Jarosław Kaczyńsky|ctk/APBeata Szydlová a Jarosław Kaczyński

Po absolvování svého oboru na této univerzitě pokračovala až do roku 1995 jako doktorandka na Fakultě filozofie a historie.
Studovat ji očividně nepřestalo bavit, v roce 1997 absolvovala postgraduální kurz pro kulturní management na Warsaw Business School a roku 2001 na Vysoké škole ekonomické v Krakově.

V letech 1987–1995 byla zaměstnána jako asistentka v Historickém muzeu v Krakově, pak byla vedoucí oddělení kulturního centra v Malopolském vojvodství. „Centrum jsem vybudovala z ničeho,“ píše na svém webu.

Sloužím lidu

V období 1998–2005 byla Szydlová starostkou města Brzeszcze. Podle svých slov porozuměla tehdy problémům důlního průmyslu a viděla „neschopnost tehdejší vlády“. Prosadila tedy několik novel, například novelu zákona o provozování těžby uhlí. Neutuchající snahu být aktivní ve veřejném životě projevila také tím, že byla rok místopředsedkyní sboru dobrovolných hasičů v obci Brzeszcze.

Že je vzdělávání celoživotním úkolem, ukázala Szydlová ještě v roce 2004, kdy jako stážistka odletěla pracovat do Spojených států. Na tamním ministerstvu zahraničí se zabývala projektem Revitalizace a restrukturalizace nevyužitých a chátrajících pozemků. „Doba strávená ve Washingtonu mě mnoho naučila,“ hlásá její web.

Členkou PiS se zapálená politička stala v roce 2005, byla pak třikrát zvolena do polského Sejmu. Od července 2010 je místopředsedkyní hnutí. Nesmíme opomenout také to, že před rokem jí byla svěřena pozice pokladníka strany.

Pouhá loutka?

Existují nicméně pochybnosti, nakolik její předsednictví ve vládě bude ovlivněno lídrem strany. Kritici soudí, že bude Szydlová pouhou loutkou či maskotem. „Nevydrží dlouho,“ tvrdí novinář Konstanty Gebert. „Je jen výtvorem předsedy Kaczyn´ského a dělá, co on chce. Postrádá charizma stejně jako Kopaczová. Jakmile se Kaczyn´ski rozhodně obměnit kabinet, tak ji nahradí.“

Skoro to vypadá, že její největší předností je fakt, že je žena. Velmi pilná a svědomitá žena. Pokud ale někoho zajímají její názory na konkrétní problémy, bude mít trochu problém se jich dopátrat. Narazí spíše na všeobecné výroky, jako například: „Během prezidentské kampaně jsem naslouchala lidem a mluvila s nimi. Dělám to stále. Naděje a nadšení, jež vidím v očích obyčejných lidí ve všech koutech naší krásné země, mi dávají sílu a víru, že změna k lepšímu je v Polsku nutná a možná.“

A ohledně pochybností o vlastní samostatnosti? „Mám své vlastní názory a přesvědčení. Dokážu být tvrdohlavá. A nenechám sebou manipulovat.“ Nakolik jsou tato slova pravdivá, prokáže teprve nejbližší budoucnost.

Beata Szydlová (52)
Narodila se v Osvětimi v jižním Polsku. Studovala etnografii na Jagellonské univerzitě v Krakově. V roce 1987 se provdala za Edwarda Szydla. Roku 1998 se stala starostkou města Brzeszcze, v němž vyrůstala. Do PiS vstoupila roku 2005, o pět let později se stala místopředsedkyní strany. Letos v létě byla vedoucí volebního štábu nynějšího prezidenta Andrzeje Dudy. V červnu 2015 ji šéf PiS navrhl za stranickou kandidátku do úřadu premiérky pro říjnové parlamentní volby. Szydlová má dva syny. Hlásí se k římskému katolictví.