Belgická vláda rozdala občanům jedovaté roušky. Švédi staví unikátní ocelárnu

Belgická vláda loni rozdala občanům pět milionů roušek, které mohou obsahovat jedovaté nanočástice (ilustrační foto).

Belgická vláda loni rozdala občanům pět milionů roušek, které mohou obsahovat jedovaté nanočástice (ilustrační foto). Zdroj: Blesk

Arménie se po válce s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach potácí v politické krizi. Armáda a část veřejnosti si přeje demisi premiéra Nikola Pašinjana. Ten včera obvinil armádní velitele z přípravy vojenského puče.
Akcie se včera strmě propadly. Index Nasdaq Composite klesl nejvíce za poslední čtyři měsíce.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Závadné ústenky

Belgická vláda loni rozdala svým občanům zdarma nejméně pět milionů roušek, které mohou obsahovat jedovaté nanočástice stříbra a oxidu titanu. Uvádí to server Politico. Stát roušky objednal od lucemburské firmy Avrox a od června je prostřednictvím lékáren distribuoval veřejnosti. Belgické ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že roušky sice neohrožují své nositele na životě, neměly by však být dále používány a rozdávány, neboť mohou být škodlivé zdraví v dlouhodobém horizontu.

Podle belgického toxikologa Jana Tytgata vědci zatím nevědí, jaká nebezpečí mohou závadné roušky způsobovat. Není prý ovšem důvod k panice. „Kdyby to bylo vážné, už teď bychom viděli více lidí u lékaře s alergickými reakcemi nebo dýchacími problémy,“ myslí si Tytgat.       

Politická krize v Arménii  

Arménský premiér Nikol Pašinjan ve čtvrtek obvinil arménské armádní velitele z přípravy vojenského převratu. Vedení armády vyzvalo předsedu vlády k odstoupení. Ten to odmítl a naopak nařídil sesazení náčelníka generálního štábu. V hlavním arménském městě Jerevanu se včera také uskutečnily masové protesty premiérových příznivců a odpůrců, kterých se zúčastnily tisíce lidí. Mezi oběma skupinami došlo k násilnostem a několik lidí bylo zatčeno.

Arménie se od listopadu zmítá v těžké politické krizi. Velká část obyvatelstva viní Pašinjana z odpovědnosti za prohru v nedávné válce s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach a požaduje premiérovu demisi.     

Z trhů a burz 

Akcie se propadly 

Akciové burzy ve Spojených státech včera nenavázaly na středeční růst a výrazně oslabily. Kromě Twitteru se nedařilo velkým technologickým společnostem. Index S&P 500 se snížil o 2,45 procenta a Dow Jones odevzdal 1,75 procenta. Největší pokles ale zaznamenal Nasdaq Composite, který se propadl o více než tři a půl procenta, vůbec nejvíce za poslední čtyři měsíce. Ve ztrátě ve čtvrtek skončily také všechny hlavní benchmarky v západní Evropě. STOXX Europe 600 odepsal 0,27 procenta. Německý DAX ztratil 0,69 procenta. Francouzský CAC 40 oslabil o 0,24 procenta a o 0,11 procenta přišel britský FTSE 100.      

Ekologická továrna

Na severu Švédska vzniká unikátní ocelárna H2 Green Steel, upozorňuje CNBC. Nová továrna bude ke svému fungování používat výhradně energie a technologie z obnovitelných zdrojů. Má se dokonce stát největší ekologickou ocelárnou na světě. Ocel by měla začít vyrábět v roce 2024. Stavbu financuje několik významných investorů, například švédský miliardář a zakladatel služby Spotify Daniel Ek nebo investiční společnost Vargas. Projekt zatím stojí asi 2,5 miliardy eur, čili kolem 65,5 miliardy korun.    

Tweet dne

„Přesně sedm let od anexe Krymu, zůstává pozice Slovenska vůči tomuto závažnému porušení mezinárodního práva nezměněna. Vyjadřujeme plnou podporu politické suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny.“

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok připomíná dnešní významné výročí.  

Stane se dnes

  • Dva výbory americké Sněmovny reprezentantů pořádají slyšení o kyberbezpečnosti. Budou mluvit o hackerském útoku, který loni zasáhl instituce federální vlády. Vypovídat budou manažeři z firem Microsoft, SolarWinds a FireEye.
  • Německý parlament bude hlasovat o balíčcích pomoci ke zmírnění následků pandemie. Řešit má také požadavek liberálů, aby se vláda vyvarovala plošných hraničních kontrol.