Běloruská opozice: Zrušení sankcí nemá logiku, situace se zhoršuje

Bělorusko, ilustrační foto

Bělorusko, ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Sergei Grits

Několik představitelů běloruské opozice dnes vyslovilo nesouhlas s rozhodnutím Evropské unie pozastavit na čtyři měsíce sankce vůči velké většině běloruských politiků a podnikatelů zařazených na unijní sankční seznam. Rozhodnutí je podle běloruských disidentů uspěchané a nemá logiku.

„Rozhodnutí EU je uspěchané, neodpovídá politické realitě v Bělorusku. Tlak na občanskou společnost, média a politické strany se nesnižuje,“ řekl novinářům předák běloruských křesťanských demokratů Vital Rymaševski.

„Jediným pozitivem na rozhodnutí Bruselu je skutečnost, že uvolnění sankci je časově omezeno na čtyři měsíce. Pro demokratické síly v Bělorusku bude toto období testem, jak vážně to režim myslí s demokratickými změnami. Nebudou-li žádné, sankce se musejí vrátit,“ konstatoval běloruský opoziční politik.

Pronásledování pokračuje

Podle bývalého běloruského poslance a politického vězně Sjarheje Skrabce krok EU nemá logiku, protože pronásledování občanských aktivistů v Bělorusku pokračuje. „Pokud si v Bruselu myslí, že v Bělorusku došlo k nějakým podstatným demokratickým změnám, pak je to lež. Tvrdí, že v Bělorusku nejsou političtí vězni. Já mám za to, že jsou,“ řekl Skrabec rozhlasové stanici Rádio Svoboda.

Podle Skrabce se měl Brusel spíš než k odvolání sankcí odhodlat ke zrušení schengenských víz pro Bělorusy. „Hovoří se o tom už dlouho, ale situace se spíš zhoršuje, teď po nás chtějí i otisky prstů. Statisíce uprchlíků ze Sýrie a dalších zemí putují Evropou, aniž by po nich chtěli otisky prstů,“ konstatoval politik.

Zhoršení situace

Proti zrušení sankcí se postavila i běloruská opoziční skupina Charta 97. Běloruská vláda podle komentáře na serveru Charty nesplnila žádné doporučení mezinárodních organizací v oblasti lidských práv a situace v této sféře se jen dál zhoršila. „Situace v Bělorusku přerostla v chronickou krizi, porušování lidských práv je systematické. Je to důsledkem represivních zákonů, které likvidují základní svobody,“ uvedl server.

Evropská unie dnes oznámila, že od soboty na čtyři měsíce pozastaví sankce vůči třem běloruským společnostem a 170 Bělorusům, včetně autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Rozhodnutí bylo učiněno v reakci na to, že Minsk 22. srpna údajně propustil všechny politické vězně a v kontextu zlepšování vztahů mezi Evropskou unií a Běloruskem.

Sankce proti několika běloruským firmám dnes pozastavily i Spojené státy, oznámilo ve Washingtonu americké ministerstvo obchodu.