Berlín a Madrid žádají rozdělování běženců mezi země EU

Běženci na makedonsko-řecké hranici

Běženci na makedonsko-řecké hranici Zdroj: ctk/AP

Evropská unie musí spravedlivě rozdělovat uprchlíky mezi jednotlivé členské země. Německá kancléřka Angela Merkelová a španělský premiér Mariano Rajoy se na tom shodli na schůzce v Berlíně. Podle nich je třeba při určování počtu běženců pro jednotlivé státy nutné zohlednit hospodářskou situaci konkrétních zemí.

Rajoy na tiskové konferenci zdůraznil, že kromě hospodářské výkonnosti státu by se při rozdělování běženců měla zohlednit i další kritéria. Důležité podle něj je i to, kolik uprchlíků už jednotlivé země přijaly, jak velký je podíl cizinců na celkovém počtu obyvatel a to, jak velká je v zemi míra nezaměstnanosti.

Španělský premiér rovněž žádá důsledné rozlišování mezi uprchlíky z válečných oblastí a přistěhovalci, kteří hledají v EU ekonomický prospěch.

Sestaví EK seznam "bezpečných zemí"?

Oba politici v této souvislosti vyzvali Evropskou komisi, aby co nejdříve sestavila unijní seznam zemí, které lze považovat za bezpečné. Uprchlíci z těchto států by v podstatě neměli šanci získat politický azyl, takže by EU mohla lépe pomáhat těm, kteří prchají před válkou nebo před pronásledováním.

Podle Merkelové je třeba, aby se unie zaměřila i na řešení situace v zemích, odkud běženci do Evropy přicházejí. Podle ní je třeba s pomocí diplomatických prostředků co nejrychleji ukončit válku v Sýrii a přispět ke stabilizaci situace v Libyi.