Berlín snížil odhad růstu ekonomiky, utrácet ale nezačne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Siemens

Německá vláda výrazně snížila odhad růstu německé ekonomiky na letošní a příští rok. V obou případech šlo o snížení o několik desetin procenta. Za horším odhadem stojí krize na Ukrajině i na Blízkém východě a nevýrazný růst světové ekonomiky. Německo je hlavním motorem ekonomiky eurozóny a závisí na něm řada českých podniků.

V tomto roce má hrubý domácí produkt podle nové prognózy stoupnout o 1,2 procenta namísto původně očekávaných 1,8 procenta. Pro příští rok Berlín počítá s mírným zrychlením na 1,3 procenta namísto růstu o 2,0 procenta, který předvídala původní dubnová prognóza.

Vývoj německé ekonomiky:Vývoj německé ekonomikyVývoj německé ekonomiky | www.tradingeconomics.com

„Německá ekonomika proplouvá divokými zahraničními vodami. Nejistotu v Německu umocnily také geopolitické krize a německou ekonomiku tíží vlažný růst,“ uvedl ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Vývoz se podle prognózy resortu letos zvýší o 3,4 procenta a příští rok o 4,1 procenta, zatímco dovoz vyskočí o 4,0 procenta, respektive 5,5 procenta.

Gabriel zároveň dodal, že Německo nehodlá nic měnit na své ekonomické politice směřující k vyrovnanému rozpočtu. kritici přitom tvrdí, že právě šetření německé vlády ohrožuje ekonomický růst doma i v zahraničí. „Více dluhů v Německu nevytvoří růst v Itálii, Francii, Španělsku či Řecku,“ řekl.

Potlačování investic

Prezident berlínského ekonomického institutu DIW Marcel Fratzscher dnes ČTK řekl, že striktní požadavek německé vlády na dosažení vyrovnaného rozpočtu i v době slabého ekonomického růstu potlačuje investice. Snaha nezvyšovat veřejný dluh tak podle něj zvyšuje vnitřní zadlužení země, které způsobí problémy budoucím generacím.

Gabriel ale takové výtky odmítá a brání se i požadavkům, které vycházejí ze slabších zemí eura a které volají po zvýšení německých výdajů. „Větší německý dluh nevyvolá růst v Itálii, Francii, Španělsku nebo Řecku,“ řekl ministr. „Německá vláda se tak drží svého cíle a je přesvědčena, že federálního rozpočtu bez nových dluhů - pověstné černé nuly - lze dosáhnout i s růstovými tempy 1,2 procenta v letošním roce a 1,3 procenta v roce 2014,“ uvedl Gabriel.

Německé ekonomice nevěří MMF ani instituty

Před týdnem snížil výhled německého růstu pro tento i příští rok Mezinárodní měnový fond. Pro letošní rok počítá s růstem německého HDP o 1,4 procenta z loňských 0,5 procenta, zatímco příští rok tempo růstu mírně zrychlí na 1,5 procenta.

Ve čtvrtek zhoršily svůj výhled přední ekonomické instituty, podle kterých letos HDP stoupne o 1,3 procenta místo doposud očekávaných 1,9 procenta. V září zhoršila odhad růstu Německa tamní bankovní asociace BdB. Její odhad je ze zmíněných prognóz nejoptimističtější, letos předpokládá růst největší evropské ekonomiky o 1,5 procenta.