Berlusconi prý vybral svého nástupce, plány mu hatí Liga severu

Po výměně řecké vlády se v Evropě schyluje k další velké změně. Itálie se začíná připravovat na odchod dlouholetého premiéra Silvia Berlusconiho. Ten podle zdrojů deníku Wall Street Journal za svého nástupce doporučil ekonoma Maria Montiho, který se novému šéfovi řeckého kabinetu v lecčem podobá.

Monti má za sebou stejně jako nastupující řecký premiér Lucas Papademos kariéru v Evropských institucích. Do roku 2004 byl eurokomisařem pro obchod. Dají se nalézt i další paraely, oba politici například vystudovali ekonomii na prestižních amerických univerzitách. Oba jsou také bez politické příslušnosti.

Podobná by nakonec mohla být i jejich cesta do premiérského křesla. Tak jako Papademos svůj nový úřad málem nezískal, i Monti nemá jistou podporu celého politického spektra. Na jeho straně sice stojí Berlusconi a strany středu a levice. Odmítá jej ale radikální Liga severu a někteří další politici vládní koalice.

Hlavní slovo by tak nakonec mohl mít prezident Giorgio Napolitano, který podle některých analytiků Montiho už v neděli pověří sestavením nové vlády. To se ale stane jen v případě, že parlament do neděle stihne schválit balík reformních zákonů, jejichž přijetím Berlusconi podmiňuje svou rezignaci.

Pokud se Montimu nepodaří sestavit vládu, Itálie nejspíš zamíří k předčasným volbám. Po nich touží především Liga severu. „Podle nás nemají předčasné volby žádnou alternativu,“ prohlásil dnes ministr vnitra a člen této pravicové strany Roberto Maroni. Odpor Ligy severu by přitom mohl být rozhodující, strana byla ve všech třech Berlusconiho vládách za posledních 18 let.

Tlak na Řím stoupá i ze strany Evropské centrální banky, která snížila odhad růstu italské ekonomiky na rok 2013, což by mohlo vládu přinutit k další rozpočtovým škrtům. Prezident Napolitano zemi věří. „Jsem přesvědčen, že Itálie to zvládne,“ prohlásil.