Bernanke: Fed by mohl ekonomiku USA podpořit, pokud dále oslabí

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: profimedia.cz

Centrální banka USA (Fed) je připravena chránit ekonomiku, pokud dále oslabí, a pečlivě sleduje rizika, která by mohla oživení americké ekonomiky způsobit dluhová a bankovní krize v Evropě. Uvedl to ve svém projevu před společným hospodářským výborem Kongresu šéf Fedu Ben Bernanke. Poskytl však jen několik málo náznaků na to, že by banka chystala další stimulaci ekonomiky v nejbližší době.

„Fed zůstává připraven přijmout opatření nutná k ochraně americké ekonomiky v případě, že by finanční napětí eskalovalo,“ prohlásil Bernanke. Podle něj představuje dluhová krize v eurozóně výrazná rizika pro americké finanční trhy. Poznamenal také, že nezaměstnanost v USA zůstává vysoká a výhled inflace je tlumený.

Bernanke zřejmě zklamal finanční trhy, které hledají známky toho, že by Fed chystal třetí kolo nákupu dluhopisů. Někteří ekonomové čekali, že by Fed mohl přijmout nová opatření již na svém nebližším zasedání 19. a 20. června. Bernankeho projev přišel poté, co několik představitelů Fedu naznačilo, že banka bude muset podniknout nějaké kroky, kterými by pomohla ekonomice.

„Nemyslím si, že by určitě řekl, že QE3 je na cestě. Říká to, co řekl dříve, uklidňuje lidi, že budou jednat, pokud se situace dále zhorší,“ komentoval projev Bernankeho analytik Mizuho Corporate Bank Fabian Eliasson. QE3 je zkratka pro třetí kolo kvantitativního uvolnění měnové politiky. Fed v rámci tohoto kroku kupuje vybraná aktiva, převážně státní dluhopisy, a pouští tak do ekonomiky další peníze.

Spekulace, že Fed bude muset podpořit křehké ekonomické oživení v USA, posílily minulý týden slabé údaje o vývoji nezaměstnanosti a stupňování krize v eurozóně, napsaly agentury AP a Reuters. Trhy jsou nyní nervózní hlavně kvůli obavám o španělské banky a volbám v Řecku, které se uskuteční krátce před plánovaným zasedáním Fedu a jejichž výsledkem by mohl být odchod Řecka z eurozóny. Zpomaluje rovněž růst velkých rozvíjejících se ekonomik jako Brazílie, Indie a Čína. Čínská centrální banka dnes poprvé od roku 2008 snížila základní úrokovou sazbu.

Bernanke: Americkému vývozu se zatím daří

Bernanke však podle agentur nenaznačil, že by se obával krize a naopak se v jeho výhledu objevily známky optimismu. „Navzdory ekonomickým obtížím v Evropě si poptávka po americkém vývozu vede dobře,“ uvedl. Poslední údaje z trhu práce však ukazují, že je potřeba silnější ekonomický růst, který by pomohl zlepšení nezaměstnanosti, dodal. Americká ekonomika v květnu vytvořila jen 69 tisíc pracovních míst.

Bernanke upozornil, že nechce předvídat výsledky příštího zasedání Fedu. Hlavní otázkou, kterou se bude měnový výbor na svém zasedání zabývat, bude, zda bude ekonomický růst dostatečný na to, aby se dále zlepšoval stav trhu práce.

Fed drží od konce 2008 základní úrokovou sazbu blízko nuly. Od roku 2009 pak podporuje oživení ekonomiky kvantitativním uvolňováním a nakoupil dluhopisy za téměř tři biliony dolarů. Jeho nejnovějším stimulačním programem, který však skončí tento měsíc, je „operace twist“, v níž prodává krátkodobé státní dluhopisy a kupuje dlouhodobé.