Bez pomoci EU a NATO se neobejdeme, prohlásil turecký premiér

Turecký premiér Ahmet Davutoglu

Turecký premiér Ahmet Davutoglu Zdroj: ctk/ap

Turecko potřebuje kapacity Severoatlantické aliance a pomoc Evropské unie, aby se zabránilo proudu dalších uprchlíků směřujících přes Egejské moře dál do Evropy. Prohlásil to turecký premiér Ahmet Davutoglu, který je v Bruselu na mimořádném summitu EU a Turecka věnovanému uprchlické krizi a který se v belgické metropoli sešel také s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Davutoglu EU požádal o další tři miliardy eur (přes 80 miliard korun) do roku 2018 ke stejné částce, domluvené už loni v listopadu. „S těmito novými návrhy se snažíme zachránit uprchlíky, odradit ty, kteří zneužívají a využívají své situace, a dospět k nové éře ve vztazích mezi Tureckem a EU,“ řekl.

„Chceme zabránit vlnám uprchlíků a tragickým událostem v Egejském moři,“ zdůraznil šéf turecké vlády a upozornil přitom na stovky utonulých mezi běženci usilujícími o překonání moře na vratkých člunech. „Doufáme, že můžeme dosáhnout humanitárního přístupu zaměřeného na výsledek v jednání s EU,“ dodal podle agentury Reuters.

NATO posiluje hlídky

Ke spolupráci s NATO, které dnes rozšířilo svou monitorovací misi v Egejském moři i na řecké a turecké teritoriální vody, Davutoglu řekl, že se zefektivní koordinace mezi zúčastněnými zeměmi zejména v zájmu záchrany běženců ještě v tureckých vodách.

Stoltenberg oznámil, že mise NATO v Egejském moři vedená Německem bude rozšířena o další plavidla - posílí ji britské a francouzské lodě.

Šéf NATO dodal, že aliance se rozhodla zintenzívnit také monitorování syrsko-turecké hranice, kde hodlá sbírat zpravodajské informace. Stoltenberg rovněž řekl, že je nadále znepokojen posilováním postavení Ruska ve východní Sýrii a ve Středomoří.