Biden prý jmenuje ministrem zahraničí USA Blinkena. Začíná soud s exprezidentem Sarkozym

Novým šéfem americké diplomacie se od roku 2021 zřejmě stane Antony Blinken, dosavadní dlouholetý poradce budoucího prezidenta Joea Bidena.

Novým šéfem americké diplomacie se od roku 2021 zřejmě stane Antony Blinken, dosavadní dlouholetý poradce budoucího prezidenta Joea Bidena. Zdroj: Reuters

Americký dolar má nejnižší hodnotu od dubna 2018.
Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes stane před soudem v Paříži. Je obžalován z korupce.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Biden oznámí jména prvních členů vlády  

Čerstvě zvolený prezident Spojených států Joe Biden už má částečně jasno o složení kabinetu. S odvoláním na zákulisní zdroje to tvrdí agentura Bloomberg. Biden prý chce jmenovat ministrem zahraničí svého dlouholetého blízkého poradce Antonyho Blinkena. Poradcem pro národní bezpečnost se má stát Jake Sullivan, exspolupracovník Hillary Clintonové. Zkušená diplomatka Linda Thomasová-Greenfieldová zase bude velvyslankyní USA při OSN. Bidenův tým tyto zprávy nekomentoval. Oficiálně má jména nových ministrů zveřejnit v úterý. 

Trump se stále nevzdává

Současný šéf Bílého domu Donald Trump se nadále odmítá smířit s volební porážkou. V sobotu požádal o již druhý přepočet hlasů ve státě Georgia. Odvolal se také proti verdiktu soudu, který zamítl jeho žalobu zpochybňující výsledek voleb v Pensylvánii. Jeden z předních Trumpových spojenců – republikánský politik a někdejší guvernér New Jersey Chris Christie – označil prezidentovy snahy za „národní ostudu“ a vyzval Trumpa, aby přijal vítězství Joea Bidena. Ačkoli někteří republikáni svého lídra podporují v napadání výsledku hlasování, počet Trumpových věrných začíná klesat.         

Z trhů a burz 

Evropské akcie vyrostly třetí týden za sebou

Akciové burzy v západní Evropě mají za sebou třetí růstový týden v řadě. Investory povzbudily zprávy o vakcínách proti koronaviru. V pátek se překvapivě dařilo i těžařským titulům. Index STOXX Europe 600 stoupl za celý týden o 1,15 procenta. Německý DAX posílil o 0,39 procenta. Francouzský CAC 40 zpevnil o 2,18 procenta a britský FTSE 100 je vyšší o 0,55 procenta. Americké trhy se za posledních pět pracovních dnů na směru neshodly. Zatímco Nasdaq Composite vyrostl o 0,22 procenta, indexy Dow Jones a S&P 500 skončily ve ztrátě.  

Dolar nejlevnější za dva a půl roku

Na nejnižší hodnotu od dubna 2018 se v noci na dnešek propadl dolar. Naděje, že by se ve Spojených státech už brzy mohlo začít očkovat proti nemoci COVID-19 zřejmě přiměla investory k nákupům rizikovějších měn. Dolarový index se z letošního březnového maxima propadl o 11 procent. Oslabil například vůči novozélandskému dolaru, britské libře a norské koruně.   

Tweet dne

„Testy oxfordské AstraZenecy ukazují, že její vakcína má až 90procentní úspěšnost při prevenci viru COVID-19.“ 

Britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca je blízko získání účinné očkovací látky proti koronaviru. Připojuje se tak k firmám Pfizer či Moderna, které stejný úspěch oznámily už v minulém týdnu. 

Stane se dnes

  • V Paříži začne soud s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, který je obžalován z korupce. Líčení, jež se mělo původně konat v říjnu, potrvá do 10. prosince.
  • Ve večerních hodinách se v Bruselu bude konat plenární jednání Evropského parlamentu. Europoslanci budou mimo jiné řešit svobodu médií v EU.
  • V Iráku bude popraveno na padesát vězňů odsouzených za zločiny spojené s terorismem. Podle expertů OSN se těmto lidem nedostalo spravedlivého procesu.
  • Spojené státy vydají předběžnou zprávu o vývoji podnikatelské aktivity v USA za listopad.