Biden se v Číně snaží napravit pověst

Joe Biden

Joe Biden Zdroj: reuters

Stabilita světového hospodářství závisí na tom, zda Spojené státy a Čína najdou společnou řeč. Smířlivým prohlášením zahájil svou oficiální návštěvu Číny americký viceprezident Joe Biden. Podle něj je blízký vztah s Čínou pro USA klíčový.

Ekonomika je hlavním tématem pětidenní návštěvy amerického představitele v Číně, přičemž na prvním místě stojí rostoucí zadluženost Spojených států. Čína je totiž největším zahraničním věřitelem USA, vlastní americké dluhopisy v hodnotě více než bilion dolarů. Nedůvěra Číňanů vůči americké měně ovšem stoupá.

„Dovolil bych si tvrdit, že pro Spojené státy není při budování vzájemných vztahů důležitější vztah než ten s Čínou,“ prohlásil Biden před začátkem jednání se svým protějškem Si Ťin-pchingem, který by se podle předpokladů měl v roce 2013 stát nástupcem prezidenta Chu Ťin-tchaa.

Čína, která ostražitě pozorovala nedávné hašteření mezi republikány a demokraty kvůli zvýšení dluhového stropu, kritizuje americkou „závislost na dluhu“. S nevolí také sledovala, že poprvé v historii jedna ze tří hlavních ratingových agentur odebrala Spojeným státům nejvyšší hodnocení na stupni AAA.

„Domnívám se, že za nové situace mají Čína a Spojené státy ještě četnější společné zájmy a že na svých bedrech nesou ještě více společných závazků,“ konstatoval čínský viceprezident před zahájením rozhovorů s Bidenem.

Očekává se, že během pětidenní návštěvy přijde řeč i na plánovaný prodej amerických stíhaček F16 tchajwanské armádě, který má proběhnout do konce září. Čína, která ostrov považuje za své odpadlické území, dává najevo, že s obchodem nesouhlasí.

Biden je v Číně na pozvání Siho v rámci snahy vlády prezidenta Baracka Obamy posílit vztahy s novou generací čínských vůdců. V jejím čele stojí podle všeho právě Si, jenž by se již příští rok měl stát generálním tajemníkem Komunistické strany Číny.