Blatter s Platinim nesmějí kvůli korupci osm let působit ve fotbale

předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter a předseda UEFA Michel Platini

předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter a předseda UEFA Michel Platini Zdroj: ctk/AP

Předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter a předseda UEFA Michel Platini nesmějí osm let působit ve fotbale kvůli korupci. Rozhodla o tom dnes etická komise FIFA. Platini tak nebude moci v únoru kandidovat na šéfa FIFA. Očekává se však, že se odvolá. Blatter už odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS potvrdil.

„Poradím se s právníkem a tento trest napadneme. Okamžitě se odvoláme k další komisi, půjdeme do arbitráže. Podle švýcarského práva mohu být suspendován na osm let jen za něco opravdu vážného. A já dostal osm let za co? Tohle nemá nic společného s etikou, šlo jen o administrativní chybu,“ prohlásil Blatter na dnešní tiskové konferenci.

Trest je důsledkem pochybné finanční transakce mezi oběma funkcionáři. Platini v roce 2011 dostal od Blattera dva miliony švýcarských franků, údajně za poradenskou činnost. O transakci ale neexistuje žádný doklad.

Oba měli kvůli tomu už od října na 90 dní zastavenou činnost ve všech fotbalových aktivitách. Vinu odmítli s vysvětlením, že peníze představovaly odměnu za Platiniho práci v roli Blatterova poradce v letech 1999 až 2002. Funkcionáři tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu.

„Uzavřeli jsme gentlemanskou dohodu už v roce 1998 po mistrovství světa. On řekl, že by rád dělal pro FIFA, ale že je drahý. Já mu řekl, že to není problém, ale že nemůžeme platit hned. Vše pak prošlo účetnictvím FIFA i komisemi, přesto teď etická komise tvrdí, že to byl můj dar Platinimu, abych si koupil hlasy UEFA. Je mi líto, jak se se mnou zachází jako s boxovacím pytlem, ale budu bojovat za sebe a za FIFA,“ řekl Blatter.

Nedostatečné důkazy obhajoby

Podle vyjádření etické komise důkazy přednesené obhajobou během vyšetřování nebyly dostačující. Platini s Blatterem tak porušili článek 21 etického kodexu FIFA o korupci a uplácení i článek 20 o přijímání darů a jiných výhod. Blatter se podle komise zároveň dopustil střetu zájmů a zneužití funkce prezidenta FIFA. Vedle zákazu musí končící šéf FIFA zaplatit pokutu 80 tisíc švýcarských franků (asi dva miliony korun), Platini 50 tisíc.

Šedesátiletý Platini, který v 80. letech patřil k nejlepším fotbalistům na světě a získal i tři Zlaté míče, byl původně favoritem na únorovou volbu prezidenta FIFA, kde se bude volit nástupce po Blatterovi. Za Evropu tak bude kandidovat generální sekretář UEFA Gianni Infantino, který se chystal kandidatury vzdát, pokud by byl Platini očištěn.

Pokud Platini neuspěje s odvoláním, bude muset opustit i post šéfa UEFA. „Samozřejmě je UEFA extrémně zklamaná dnešním rozhodnutím, které však ještě projde odvoláním. Znovu zdůrazňujeme, že UEFA podporuje Michela Platiniho v jeho právu očistit své jméno,“ stojí v prohlášení UEFA.

Korupční skandál ve FIFA se řeší od května
27. května - Dva dny před kongresem federace s volbou předsedy zatkla švýcarská policie v Curychu sedm vysoce postavených funkcionářů FIFA kvůli podezření z korupce. Celkem bylo na základě vyšetřování amerických úřadů obviněno 14 lidí, z toho devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem.

29. května - Navzdory korupčnímu skandálu byl do funkce předsedy znovu zvolen devětasedmdesátiletý Švýcar Sepp Blatter.

2. června - Čtyři dny po svém znovuzvolení dal Blatter funkci k dispozici, později bylo rozhodnuto, že nové volby se uskuteční 26. února 2016.

2. července - Americké úřady oficiálně požádaly Švýcarsko o vydání sedmi fotbalových funkcionářů, kteří byli zatčeni v souvislosti s korupčním skandálem FIFA.

29. července - Předseda UEFA Michel Platini jako první oficiálně oznámil kandidaturu na funkci prezidenta mezinárodní federace FIFA.

17. září - FIFA uvolnila ze všech funkcí svého generálního sekretáře Jéromea Valckeho kvůli podezření, že na černém trhu vydělával na prodeji vstupenek na MS v Brazílii.

25. září - Švýcarské úřady začaly v souvislosti s korupční kauzou vyšetřovat i Blattera, který je podezřelý ze zpronevěry a zneužití pravomoci, a šéfa UEFA Platiniho, jenž v roce 2011 dostal od FIFA podezřelou platbu ve výši dvou milionů švýcarských franků. Podle Platiniho i Blattera šlo o část platby za jeho práci pro světovou federaci z let 1999 až 2002, kdy byl Platini Blatterovým poradcem. Generální prokurátor Michael Lauber následně uvedl, že Platini je v korupčním skandálu FIFA něco mezi svědkem a obviněným.

8. října - Etická komise FIFA pozastavila Blatterovi a Platinimu na 90 dní výkon funkce. Na tři měsíce byl suspendován také Valcke.

20. října - FIFA oznámila, že po dobu Platiniho suspendace nepřijme jeho přihlášku k únorové volbě předsedy federace. Pokud se ale Platini vrátí do fotbalového dění před termínem voleb, bude se moci o post šéfa FIFA ucházet.

3. prosince - Švýcarská policie při razii v Curychu zatkla místopředsedy FIFA Juana Ángela Napouta z Paraguaye a Alfreda Hawita z Hondurasu. Švýcarské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že na žádost amerických úřadů byli oba kvůli podezření z přijetí úplatků ve výši několika milionů dolarů umístěni do vazby. Celkem bylo z korupce nově obviněno 16 lidí, z nichž pět jsou současní či bývalí členové výkonného výboru FIFA.

11. prosince - Mezinárodní sportovní arbitráž CAS potvrdila Platinimu zákaz působení ve fotbale na 90 dnů kvůli podezření z korupce. Platini proti trestu podal odvolání, které CAS zamítla, rozhodla ale, že suspendace nemůže být prodloužena o dalších 45 dní.

16. prosince - Platini se rozhodl bojkotovat slyšení před etickou komisí FIFA a k projednání svého obvinění z korupce nepřijít. Oznámil, že je znechucen tím, jak FIFA případ prezentuje v médiích a nectí presumpci neviny.

21. prosince - Podle rozhodnutí etické komise FIFA nesmějí Blatter a Platini osm let působit ve fotbale kvůli korupci.
Profil Seppa Blattera (79)
Datum a místo narození: 10. března 1936, Visp

Státní příslušnost: Švýcarsko

Vzdělání: vystudoval ekonomii na Univerzitě v Lausanne (1958)

Rodina: byl třikrát ženatý, z prvního manželství má již dospělou dceru

Sportovní kariéra: v mládí hrál fotbal jako amatér, dotáhl to až do nejvyšší švýcarské neprofesionální soutěže

Kariéra: začínal v agentuře na podporu turistiky v kantonu Valais, v roce 1964 se stal generálním sekretářem Švýcarského hokejového svazu, v letech 1966 až 1968 byl mluvčím Švýcarského olympijského výboru; mezi roky 1972 a 1976 se ve funkci propagačního ředitele společnosti Longines podílel na organizaci letních olympijských her; v letech 1970 až 1975 působil ve vedení švýcarského fotbalového klubu Neuchatel Xamax

Působení ve FIFA: byl technickým ředitelem FIFA (1975-1981), generálním sekretářem FIFA (1981-1998) a v roce 1998 se stal historicky osmým předsedou FIFA (v roce 1998 porazil Švéda Lennarta Johanssona, v roce 2002 Kamerunce Issu Hayatoua, v letech 2007 a 2011 neměl protikandidáta a letos 29. května dostal přednost před Jordáncem Alím bin Husajnem)

Ostatní:

- Mezi největší úspěchy propagátora hesla „fotbal pro všechny, všechno pro fotbal“ patří střídání kontinentů při pořádání mistrovství světa či zavedení světového šampionátu klubů, naopak mu bývá vyčítána malá podpora zavedení moderních technologií či málo transparentní systém nahrávající spekulacím o korupci při volbě pořadatelů MS

- V posledních letech čelil výrazné kritice kvůli podezření vrcholných představitelů FIFA z korupce, netransparentnímu rozhodování a pošpinění image federace, všech obvinění byl ale dosud vždy zbaven.

- Letos v květnu, dva dny před volbou šéfa FIFA, nechaly americké úřady kvůli podezření z korupce zatknout sedm vysokých funkcionářů světové federace v curyšském hotelu. Navzdory skandálu byl Blatter znovuzvolen do čela organizace, které vládl od roku 1998. Čtyři dny poté však překvapivě oznámil, že dá funkci k dispozici. Blatterův nástupce bude zvolen 26. února příštího roku.

- Blatter spolu s předsedou UEFA Michelem Platinim byli letos v říjnu potrestáni zastavením činnosti ve fotbale na 90 dní kvůli podezření z korupce. To se zrodilo kvůli tomu, že v roce 2011 Platini přijal od Blattera dva miliony švýcarských franků, údajně za práci v roli jeho poradce v letech 1999 až 2002. Neexistuje o tom ale žádný doklad a oba funkcionáři tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu.

- Blatter vypovídal před etickou komisí v Curychu minulý týden. Podle vyjádření komise důkazy přednesené obhajobou během vyšetřování nebyly dostačující. Platini s Blatterem tak porušili článek 21 etického kodexu FIFA o korupci a uplácení i článek 20 o přijímání darů a jiných výhod. Blatter se podle komise zároveň dopustil střetu zájmů a zneužití funkce prezidenta FIFA. Podle dnešního rozhodnutí komise nesmějí Blatter s Platinim osm let působit ve fotbale kvůli korupci. Před verdiktem se spekulovalo i o doživotní suspendaci obou funkcionářů. Vedle zákazu musí končící šéf FIFA zaplatit pokutu 80 tisíc švýcarských franků (asi dva miliony korun).

- Blatter dále čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou.
Profil Michela Platiniho (60)
Datum a místo narození: 21. června 1955, Joeuf

Státní příslušnost: Francie

Hráčská kariéra: AS Joeuf (1966-72), AS Nancy (1973-79), AS St. Étienne (1979-82), Juventus Turín (1982-87)

Reprezentace: 72 zápasů, 41 gólů (1976-1987)

Největší úspěchy: mistr Evropy 1984, bronz na MS 1986, vítěz PMEZ 1985, vítěz PVP 1984, vítěz Superpoháru 1984, vítěz Interkontinentálního poháru 1985; mistr italské ligy 1984 a 1986, vítěz Italského poháru 1983; mistr francouzské ligy 1981, vítěz Francouzského poháru 1978

Ocenění: trojnásobný vítěz Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy (1983, 1984 a 1985), dvojnásobný vítěz ankety časopisu World Soccer o nejlepšího hráče světa (1984 a 1985); důstojník Řádu čestné legie (1988)

Trenérská kariéra: reprezentace Francie (1988-92)

Funkcionářská kariéra: předseda organizačního výboru MS 1998 ve Francii; viceprezident Francouzské fotbalové federace (2001-08); člen výkonných výborů FIFA a UEFA (od 2002); předseda UEFA (od ledna 2007)

Rodina: ženatý, manželka Christelle, syn Laurent, dcera Marine

Ostatní:

- V první polovině 80. let si coby tvořivý záložník v dresu Juventusu Turín a francouzské reprezentace vydobyl pozici jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob; na OH 1992 v Albertville zapálil olympijský oheň; v lednu 2007 porazil při volbě předsedy UEFA dosavadního šéfa Lennarta Johanssona ze Švédska, v letech 2011 a letos svůj post obhájil, když neměl protikandidáta; jeho hlavní zásadou je upřednostňovat sportovní hledisko před ekonomickými faktory; zasadil se o reformy Ligy mistrů, Evropské ligy i mistrovství Evropy, prosadil i přísnější finanční pravidla pro kluby; uspěl i s revolučním návrhem společného mistrovství Evropy 2020, které se bude konat ve 13 zemích.

- Platini bojkotoval minulý týden slyšení před etickou komisí FIFA k projednání svého obvinění z korupce. Prohlásil, že je znechucen tím, jak FIFA případ prezentuje v médiích a nectí presumpci neviny.

- Platini byl také původně favoritem na únorovou volbu prezidenta FIFA, kde se bude volit nástupce po Blatterovi. Za Evropu tak bude kandidovat generální sekretář UEFA Gianni Infantino, který se chystal kandidatury vzdát, pokud by byl Platini očištěn. Vedle dnešního zákazu musí Platini zaplatit pokutu ve výši 50.000 švýcarských franků.